Először látnak tiszta vizet a gyerekek

Iván Viktória | 2014. Április 21.
Egy projektnek köszönhetően a zambiai gyerekek is tiszta vizet ihatnak, életükben először. A reakcióik elgondolkodtatók.

Képzeld el, hogy naponta majdnem 4 km-t kell gyalogolnod azért, hogy ivóvizet hozz a családodnak. Sok zambiai gyerek ezt teszi – naponta háromszor. Arról álmodoznak, hogy iskolába járjanak. A videó bemutatja, mi történik, ha a faluban bevezetik a tiszta folyóvizet.

A World Vision jótékonysági szervezet mérései szerint több kisgyerek hal meg a szennyezett víztől, mint a HIV-től, AIDS-től és maláriától összesen. Minden nap 1600 gyermek hal meg hasmenésben, mert egyszerűen nem jutnak tiszta ivóvízhez. A kevés, szennyezett víz szegénységben tartja az embereket: a tiszta víz nemcsak életet jelent, hanem lehetőséget arra, hogy a gyerekek iskolába járjanak, hogy a családok megfelelő táplálékhoz jussanak és a közösségek felvirágozzanak.

A történelemben először rendelkezésünkre áll olyan technológia és forrás, amellyel minden gyerekhez tiszta vizet juttathatunk. A World Vision félpercenként juttat egy új emberhez tiszta vizet. A tervük az, hogy a következő 3 évben további 5 millió ember kapjon tiszta vizet. A közösségekkel szoros együttműködésben a tiszta ivóvíz mellett jobb szennyvízkezelő-rendszerek kiépítésén dolgoznak. Így a közösségek saját kútjaikért felelősséget éreznek, rendben tartják és javítják. Az ivóvízprojekt egy 60 éves modellprogram része, amelynek célja egészségügyi, oktatási és munkaügyi feladatok megoldása.

Exit mobile version