Spanyol paradicsomleves (gazpacho)
Hozzávalók 4 személyre:
• 50 dkg paradicsom
• 1 kis fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 db kígyóuborka
• 1 piros kaliforniai paprika
• 5 dkg száraz kenyér (egy-két napos legyen)
• olívaolaj
• 2 dl paradicsomlé
• 2 dl víz, fehérborecet
• 1 csokor petrezselyem
• só, bors
Daraboljuk fel a tisztított zöldségeket. Öntsünk rájuk 1 evőkanál fehérborecetet, 4 evőkanál olívaolajat, sózzuk. Hagyjuk állni 1-2 órát a hűtőszekrényben. Adjuk a keverékhez a kenyeret, a paradicsomlevet, az aprított petrezselymet, a hideg vizet, ízlés szerint még ecetet, olajat, borsot, majd turmixoljuk le, végül szűrjük át. Hűtve tálaljuk, adhatunk mellé grissinit, friss bagettet.
Görög sült sajt (feta saganaki)
Hozzávalók 4 személyre (előételként):
• 20 dkg feta
• 1 tk szárított oregánó
• 1 tk Szárított kakukkfű
• 4 ek olívaolaj
• 1 db hegyes zöld erős paprika
Két kis kerámiatálba (saganaki, innen kapta ez az ételtípus a nevét) osszuk szét a felkockázott fetát. Locsoljuk meg az olívaolajjal, szórjuk meg a fűszerekkel, és karikázzuk rá az erős paprikát. 220 ̊C-os sütőben 25 perc alatt süssük készre. Tartalmas előétel kenyérrel, de hús/hal mellé is kínálhatjuk salátával.
Svéd krumplis palacsinta (raggmunk)
Hozzávalók 4 személyre:
• 50 dkg nyers krumpli
• 15 dkg liszt
• 2 dl tej
• 1 tojás
• só, frissen őrölt bors
• olaj a sütéshez
• szeletelt húsos szalonna és áfonyalekvár a tálaláshoz
A hámozott krumplit reszeljük le, nyomkodjuk ki a nedvességet belőle. A lisztet keverjük el a tojással, tejjel, keverjük hozzá a krumplit, sózzuk, borsozzuk. Palacsintasütőben (ha van formázott, amelyben mélyedés van a minipalacsintáknak), forró olajban süssük meg a palacsinták mindkét oldalát. Sült szalonnával és áfonyalekvárral kínáljuk.
Portugál sült puding (pasteis de nata)
Hozzávalók 6 darabhoz:
• 25 dkg leveles tészta (hűtött, vékonyra nyújtott, feltekert)
• 3 dl tej
• 1 púpozott ek liszt
• 4 tojássárgája
• 10 dkg cukor
• csipet őrölt fahéj
• fél citrom reszelt héja
A kb. 3 mm-re nyújtott tésztából szaggassunk 11 cm átmérőjű köröket. Ezeket helyezzük bele muffintepsi (8 cm átmérőjű) mélyedéseibe. A tészta zsíros, alávajazni nem szükséges. A lisztet keverjük el kevés tejjel. A maradék tejet melegítsük fel a cukorral, fahéjjal, citromhéjjal. A cukor olvadása után vegyük le a tűzről, keverjük el a lisztes tejjel, majd miután enyhén meghűlt, az elkevert tojássárgákkal. Osszuk szét a krémet a 6 tésztával bélelt formában, majd 230 ̊C-ra előmelegített (tényleg nagyon forró legyen!) sütőben süssük 15 percet, majd 250 ̊C-on, grillező funkcióval kb. 5 percet, hogy elérje a jellegzetes, sült állagot.
Francia marhapörkölt (boeuf bourguignon)
Hozzávalók 4 személyre:
• 1 kg marhalábszár
• 15 dkg húsos szalonna
• 10-10 dkg sárga- és fehérrépa
• 10 dkg zellergumó
• 5 dl száraz vörösbor
• 2 ek sűrített paradicsom
• 1 fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 szál újhagyma
• 25 dkg csiperke
• só, frissen őrölt bors
• szárított kakukkfű
• 2-3 db babérlevél
• 1 csokor petrezselyem
• kevés vaj
A felkockázott marhahúst pácoljuk 1 napon át a borban, petrezselyemzölddel, kakukkfűvel, 2 gerezd darabolt fokhagymával, a darabolt vöröshagymával és újhagymával, illetve a babérlevéllel. Másnap vegyük ki a húst a pácból, a páclevet tegyük félre! Magas falú lábosban a felkockázott szalonnát pirítsuk meg, vegyük ki, tegyük félre. A visszamaradt zsiradékon pirítsuk meg a papírtörlővel leitatott marhahúst. Ha szükséges, tegyünk egy kevés vajat az edénybe. Tegyük vissza a szalonnát, adjuk hozzá a tisztított, lereszelt sárga- és fehérrépát, illetve zellergumót. Öntsük hozzá a páclevet, a sűrített paradicsomot. Főzzük nagyon lassan, kb. 3 órán át. Közben sózzuk, borsozzuk. A darabolt csiperkét külön serpenyőben vajon pirítsuk meg. Adjuk a raguhoz, a gomba az utolsó fél órában kerüljön bele. Főtt krumplival kínáljuk a marharagut.
Olasz zöldséges, krumplis tészta (pasta e patate)
Hozzávalók 4 személyre:
• 35 dkg tagliatelle (szélesmetélt),
• 50 dkg krumpli
• 25 dkg cukkini
• 1 fej vöröshagyma
• 3 gerezd fokhagyma
• 2-3 szál szárzeller
• 50 dkg paradicsom
• 10 dkg szalonna
• 1 nagy csokor bazsalikom
• 5 dkg parmezán
• extra szűz olívaolaj
• só, frissen őrölt bors
Az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg olívaolajon. Adjuk hozzá a hámozott, kis kockákra vágott krumplit, az aprított fokhagymát. Pár perc dinsztelés után öntsünk alá 1 dl vizet, esetleg húslevest, ha van. Keverve pároljuk a krumplit. Mikor elfőtt a víz alóla, adjuk hozzá a felkockázott cukkinit, szárzellert, sózzuk, borsozzuk. Pároljuk ezzel is 10 percet. Adjuk hozzá a darabolt paradicsomot, az aprított bazsalikomot, forraljuk össze a mártást. Lobogó sós vízben főzzük ki a tésztát. Szűrjük le, keverjük el a mártással, tálaláskor reszeljünk rá parmezánt.
Észt epres-rebarbarás pite (purukook)
Hozzávalók 20–22 cm átmérőjű formához:
• 35 dkg liszt
• 17 dkg vaj
• 1 egész tojás
• csipet só
• 1 ek porcukor
• 1 ek víz
A töltelékhez:
• 50 dkg rebarbaraszár
• 40 dkg eper
• 1 csapott ek őrölt fahéj
• 2 ek. porcukor
• 2 egész tojás
• 1 dl habtejszín
A tésztához a lisztet keverjük el a porcukorral, sóval, morzsoljuk el a vajjal, majd a tojást és a vizet hozzáadva kezdjük gyúrni. A morzsás állagú tésztából tegyünk félre 1/3 részt. A maradék tésztát gyúrjuk össze, tegyük hűtőszekrénybe pihenni 30 percre. A sütőt melegítsük elő 200 ̊C-ra. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki, emeljük át a piteformába. A töltelékhez a hámozott, darabolt epret és rebarbarát forgassuk meg a fahéjjal kevert porcukorban. Oszlassuk el a tésztán. Keverjük el a tojásokat a tejszínnel, öntsük a tortára. A torta tetejét szórjuk be egyenletesen a maradék morzsás tésztával. 25-30 perc alatt süssük készre.
Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból
Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted! |