Házi csirkefalatok (nuggets)
Hozzávalók 4 felnőtt vagy 8 gyerekadaghoz:
• 60 dkg csirkemellfilé,
• 35 dkg zsemlemorzsa,
• 1 ek. őrölt pirospaprika (édes),
• 2 gerezd fokhagyma,
• fél tk. só,
• negyed tk. bors,
• kevés olívaolaj
A megmosott, papírtörlővel kissé leszárított csirkemellet 2-3 cm vastag csíkokra vágjuk. Ne legyenek túl vékonyak, mert így szaftosabbak maradnak a sütés után! Egy tiszta nejlontasakba szórjuk a zsemlemorzsát, az őrölt pirospaprikát, hozzáreszeljük a megpucolt fokhagymát, illetve adunk hozzá sót és borsot is. Beledobáljuk a feldarabolt húsokat, és addig rázogatjuk a tasakot, amíg a csirkecsíkokat be nem vonja a paprikás-fokhagymás morzsa. Sütőpapírral kibélelünk egy sütőlapot, vékonyan megkenjük olívaolajjal, majd rátesszük a bepanírozott csíkokat, és 200 ˚C-os sütőben pirosodásig sütjük (kb. 20 perc).
Gesztenyés-meggyes sütinyalóka
Hozzávalók 25 darabhoz:
• 10 dkg csokoládé,
• 5 dkg darált keksz,
• 25 dkg gesztenyemassza,
• 25 db magozott meggy + 1 dl meggylé,
• tortadara,
• tortagyöngy a díszítéshez,
• hurkapálca
A csokoládét mikróban vagy gőz felett felolvasztjuk. A darált kekszet kimérjük. Az olvasztott csokoládéhoz adjuk a gesztenyemasszát és a meggy levét, összegyúrjuk, majd annyi kekszdarát adunk hozzá, hogy ne törjön, ne morzsálódjon, hanem könnyen formázható massza legyen belőle. Diónyi mennyiséget veszünk a masszából, tenyerünkben ellapítjuk, egy meggyet teszünk a közepébe, rázárjuk a masszát, majd a tenyerünk között görgetve gombócokat formálunk belőle. A díszítésbe (tortadara, tortagyöngy stb.) forgatjuk, majd beleszúrunk egy hurka- vagy partipálcikát.
Limonádé gyümölcsös jégkockával
Hozzávalók:
A cukorsziruphoz:
• 1 kg kristálycukor,
• 1,5 l víz
Az ízesítéshez és a felöntéshez:
• 1-2 darab friss citrom leve,
• ásványvíz/szóda a felöntéshez,
• friss menta és/vagy citromfű, esetleg bazsalikom
A gyümölcsös jégkockához:
• szeder, ribizli, áfonya vagy málna,
• víz,
• jópofa jégkockatartó
A cukorszirup elkészítése: a cukrot a vízzel lábasban felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. (Hűtőben hetekig eláll.) A limonádé elkészítése: a cukorsziruphoz citromlevet facsarunk, majd felöntjük szódával vagy ásványvízzel. Ízlés szerint mentát és citromfüvet teszünk bele. A jégkocka elkészítése: a jégkockatartó mélyedéseibe néhány megmosott, leszemezett gyümölcsöt ültetünk, így töltjük fel vízzel, és betesszük a mélyhűtőbe néhány órára, hogy megfagyjon.
Tipp: A cukorsziruphoz lehet még valamilyen gyümölcs (például málna, meggy stb.) frissen facsart levét keverni, és kész is a szörp!
Muffinformában sült reggeli
Hozzávalók 6 normál méretű vagy 10-12 kicsi muffinhoz:
• 4 tojás,
• 2 ek. reszelt sajt,
• 5 dkg levegőn szárított vagy vékonyra szeletelt házi sonka,
• 1 ek. tejföl,
• frissen őrölt bors,
• 1 kis csokor metélőhagyma (snidling),
• 6 db koktélparadicsom
Szükséges még:
• muffinforma (ha lehet, akkor mini és szilikonos)
A tojásokat felütjük, majd villával egy mély tálban felhabosítjuk. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, a kis darabokra tépkedett sonkaszeleteket, a tejfölt, kevés őrölt borsot, és ollóval belevagdossuk a metélőhagymát. Összekeverjük. Ha szilikonos a muffinforma, akkor nem kell kikenni zsiradékkal, ha hagyományos fém, akkor először kikenjük vajjal. A tojásos masszát elosztjuk a muffinforma mélyedéseibe úgy, hogy félig legyen megtöltve. Mindegyikbe nyomkodunk egy-egy koktélparadicsomot (ha kicsi a muffinformánk, akkor felet). Bekapcsoljuk a sütőt 200 ˚C-ra, és 15 perc alatt megsütjük.
Zöldborsókrémleves parmezánnal
Hozzávalók 4 adaghoz:
• 2 közepes fej hagyma,
• 2 ek. olívaolaj,
• 50 dkg friss vagy fagyasztott zöldborsó,
• 2 gerezd fokhagyma,
• 1 dl főzőtejszín,
• 1 csokor petrezselyem,
• só, frissen őrölt bors,
• 10 dkg parmezán
A hagymát finomra vágjuk, és a tűzhelyre tett lábosba öntjük az olívaolajat. Alágyújtunk, és megfonnyasztjuk a hagymát, míg üvegessé válik. Hozzáadjuk a borsót, felengedjük 3 dl vízzel, majd 15-20 percen keresztül főzzük, míg a borsó megpuhul. A fokhagymát belereszeljük, hozzáöntjük a tejszínt, és ollóval belevagdossuk a megmosott, majd papírtörlővel leszárított petrezselymet. Lehúzzuk a lángról, botmixerrel leturmixoljuk, majd főzzük még 5 percig. Ekkor sózzuk, borsozzuk. Tálalás: a levest tányérokba merjük és parmezánforgácsokat vagdosunk rá a zöldséghámozóval.
Lila hagymás, olajbogyós lepénykenyér (focaccia)
Hozzávalók:
• 50 dkg liszt + a deszka lisztezéséhez,
• 1 ek. só,
• csipet cukor,
• 3 dkg friss élesztő 2 ek. langyos vízben feloldva,
• 3 dl víz,
• 3 fej lila hagyma vékonyra szeletelve,
• 5-6 ek. tejföl + 1 ek. olívaolaj,
• 20 db rozmaringlevélke,
• 30 szem olívabogyó
A lisztet kimérjük, majd tálba szitáljuk. Ezt a lépést nem érdemes lespórolni, ettől lesz könnyed, levegős a tészta. Hozzáadjuk a sót, a cukrot és a langyos vízben elkevert élesztőt. Apránként hozzádolgozzuk a vizet, majd gépi dagasztóval fényesre dagasztjuk a tésztát. Akkor jó, ha elválik az edény falától. Langyos helyen kétszeresére kelesztjük kb. 30 perc alatt, majd kissé átgyúrjuk a tésztát, és lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk. Tiszta konyharuhával letakarva kelesztjük újra 5-10 percig, majd ujjainkkal belenyomkodunk, mint ahogy a macska végigjárná. A tejfölt kikeverjük az olívaolajjal, majd ezzel a keverékkel vékonyan megkenjük a tészta felületét. Egyenletesen megszórjuk rozmaringlevélkékkel, a megpucolt, elfelezett, majd vékonyra szeletelt lila hagymával és a magozott olajbogyókkal. A sütőt előmelegítjük 220 ˚C-ra, és amikor forró, betesszük a tésztát. 20 perc alatt megsütjük.
Kakaós csiga leveles tésztából
Hozzávalók 10-12 darabhoz:
• 1 rúd friss vagy mirelit leveles (vagy vajas)tészta,
• 1 ek. holland kakaópor,
• 3 ek. porcukor,
• 5 dkg vaj, olvasztva
A leveles tésztát kitekerjük. (Ha mirelit, előbb szobahőmérsékleten kiengedjük.) A kakaóport egy pohárban összekeverjük a porcukorral. A vajat mikróban vagy a tűzhelyre tett lábosban megolvasztjuk. A leveles tésztát ecsettel megkenjük az olvasztott vajjal. Rászitáljuk a kakaóporos cukrot, majd a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük. Keresztben 2 cm széles darabokat vágunk a tésztából, majd sütőpapírral bélelt sütőlapra fektetjük a csigákat. 200 ˚C-ra előmelegített sütőben pirosodásig sütjük (kb. 15-20 perc). Ha kihűlt, megszórhatjuk még porcukorral.
Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:
Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted! |