Palacsintabetűk epres-nektarinos öntettel
Hozzávalók:
• 25 dkg liszt
• 1 tojás
• 1 ek cukor
• 1 dl tej
• szódavíz
• 4 ek étolaj
• 25 dkg eper
• 4 szem nektarin
• 2 ek méz
• 1 ek rózsavíz (elhagyható)
Hagyományos módon keverjünk a lisztből, tojásból, cukorból, tejből, szódából és olajból sűrű palacsintatésztát, 3 evőkanál olajat használjunk hozzá. Pihentessük a tésztát 30 percet. A nektarint kockázzuk fel, az epret vágjuk ketté. 1 dl vizet keverjünk el a mézzel, forraljuk fel, adjuk hozzá a barackot, majd 2 perc múlva az epret is. További 2 percig főzzük a gyümölcsöket, majd vegyük le a tűzről, keverjük el benne a rózsavizet. Forrósítsuk fel a palacsintasütőt, öntsük bele a maradék olajat, majd habzsákból, vékony csőrű adagolóval nyomjuk ki egyesével a betűket. Fordítsuk, süssük meg a másik oldalát is. Kínáljuk az öntettel.
Reggeli hamburger
Hozzávalók 4 személyre:
• 4 császárzsemle
• 4 tojás
• 4 db hamburgerhús (40 dkg darált marhahús előző este sóval, borssal, pár csepp Worchestershire-szósszal és 1 tk mustárral elkeverve)
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 5 dkg liszt
• étolaj
• ketchup, mustár a tálaláshoz
A hagymát kockázzuk fel, forgassuk meg lisztben, majd forró olajban süssük ropogósra, papírtörlőn csepegtessük le a felesleges zsiradékot. A laposra formázott húspogácsákat forró, olajjal megkent serpenyőben süssük készre, a zsemlék vágott felét is pirítsuk meg. A tojásokból süssünk frissen a tálalás előtt tükörtojást. A zsemlékre helyezzünk 1-1 kisült húspogácsát, 1 tükörtojást, szórjuk meg a pirított hagymával, ízesítsük ketchuppel, mustárral, és azonnal tálaljuk.
Újkrumplikrémleves kukoricával és pirított sonkával
Hozzávalók 4 személyre:
• 40 dkg újkrumpli
• 10 dkg füstölt, nyers sonka
• 2 dl tejföl
• 20 dkg kukorica (konzerv)
• 2-3 szál újhagyma
• só, frissen őrölt bors
• pár csepp frissen facsart citromlé
• friss korianderzöld (helyettesíthető petrezselyemmel)
• extra szűz olívaolaj
A hámozott, kockázott újkrumplit a darabolt újhagymával együtt tegyük fel főni 1 liter sós vízben. Ha megfőtt a krumpli, turmixoljuk össze a levest a tejföllel, sózzuk, borsozzuk, pár csepp citromlével ízesítsük, keverjük el benne a lecsöpögtetett kukoricát. A vékonyra szelt, majd kockázott sonkát kevés olívaolajon süssük ropogósra. A forró levest tálaláskor csepegtessük meg olívaolajjal, szórjunk bele sült sonkát és vágott koriander- vagy petrezselyemzöldet.
Sörös marharagu újkáposztás krumplipürével
Hozzávalók 4 személyre:
• 60 dkg marhalapocka
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 2 db babérlevél
• 1 púpozott tk mustár
• 1 dl világos sör
• 2 dl tejföl
• étolaj
• só, frissen őrölt bors
A körethez:
• 80 dkg krumpli
• 1 kis fej új, zsenge édeskáposzta
• 5 dkg vaj
• tej
A húst kockázzuk fel. Az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg olajon, majd adjuk hozzá a marhahúst, süssük körbe, majd adjunk hozzá egy kevés sört, a babérlevelet, sót, borsot, az aprított fokhagymát. Lefedve főzzük lassan puhára a húst. Sörrel és vízzel öntsük fel fokozatosan. Amikor megpuhult, keverjük hozzá a mustárt és a tejfölt. Forraljuk össze. A körethez a káposztát vágjuk ketté, vékonyan szeleteljük, kevés olajon dinszteljük puhára (a zsenge, új káposzta nagyon hamar megpuhul). Sózzuk, borsozzuk. A hámozott krumplit főzzük puhára sós vízben, szűrjük le, villával törjük össze. Keverjük el a vajjal, annyi tejjel, hogy megfelelő püréállagot kapjunk. Lazán forgassuk össze a káposztával, és kínáljuk a ragu mellé.
Sertésszűz borskéregben
Hozzávalók 4 személyre:
• 80 dkg sertésszűz (2 db)
• 28 g szemes fekete bors (2 zacskó)
• 2 ek német, édes mustár
• só
• 1 ek olívaolaj
A sütőt melegítsük elő 250 °C-ra. A sertésszüzeket mossuk, töröljük szárazra. Sózzuk körbe, kenjük meg a mustárral és az olívaolajjal. A borsot mozsárban törjük vagy borsdarálóval őröljük durvára. Forgassuk meg benne egyenletesen a húsdarabokat. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt sütőlemezre, süssük az előmelegített sütőben 15 percet, majd zárjuk le a sütőt és hagyjuk benne a húst 8-10 percig. Felszeletelve tálaljuk, köretként adhatunk mellé sült krumplit, burgonyapürét vagy salátát is.
Tex-mex minilángos
Hozzávalók:
• 30 dkg liszt
• 3,5 g szárított élesztő
• kb. 1,5 dl víz
• só
• étolaj a sütéshez
A feltéthez:
• 20 dkg kukorica (konzerv)
• 3 szem paradicsom
• 10 dkg kaliforniai paprika
• 10 dkg uborka
• 1 fej lila hagyma
• fél citrom leve
• 3 ek. olívaolaj
• frissen őrölt bors
• 1 csokor korianderlevél
• tejföl
A lisztet keverjük el egy kávéskanálnyi sóval, a szárított élesztővel, adjunk hozzá annyi langyos vizet, hogy sűrű nokedlitészta-állaga legyen. Kanállal keverjük el. Kelesszük a duplájára. A feltéthez kockázzuk apróra a zöldségeket, keverjük hozzá a kukoricát, az aprított koriandert. Szórjuk meg frissen őrölt borssal, locsoljuk meg az olívaolajjal és a citromlével. Bő, forró olajba, olajos kézzel szaggassunk kisméretű lángosokat, süssük meg mindkét oldalukat, majd a kisült lángosokat sózzuk, kenjük meg tejföllel, és kanalazzunk rá feltétet.
Guinness-torta
Hozzávalók 20 cm átmérőjű formához:
• 2,5 dl Guinness (vagy más barna sör)
• 1 dl habtejszín
• 20 dkg vaj
• 20 dkg porcukor
• 27 dkg liszt
• 5 dkg cukrozatlan kakaópor
• 2 nagy tojás
• fél tasak sütőpor
A tetejére:
• 20 dkg natúr krémsajt
• 10 dkg porcukor
• 1 dl habtejszín
A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra. A sört tegyük egy fazékba, adjuk hozzá a vajat, a tejszínt és a porcukrot, melegítsük, míg elolvadnak. Egy kevés sörben keverjük el a kakaóport, majd keverjük el az egészben. A lisztet keverjük el a sütőporral, adjuk hozzá a tojásokat, majd a már nem túl meleg sörös keveréket. Vajazzunk ki egy 20 cm átmérőjű tortaformát, öntsük át bele a tésztamasszát, majd süssük 45-50 perc alatt készre, tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk kihűlni a formában, majd borítsuk ki. A tejszínt verjük fel kemény habnak a porcukorral együtt, majd keverjük el a krémsajttal, és kenjük meg a torta tetejét az édes sajtkrémmel.