10 nő, aki meghódította a világot

cafeblog/csak10 | 2014. Június 30.
"És vannak nők – ó legyenek áldottak!…", ha én nőkről nőként nem is ilyen megfogalmazásban, de hasonló dicsérő szavakkal írnék, mint Juhász Gyula tette Az élet bája című versében, akkor is kevésnek bizonyulnának e szavak azokra a tettekre, amelyek a felsorolásban található nők példaértékű kitartásáról szólnak!

Ann Bancroft 

Született: 1955. szeptember 29. Amerikai író, tanár és kalandor. Ő volt az első nő, aki sikeresen teljesített egy sor nehéz expedíciót mind az Északi,- mind a Déli-sarkon.1986-ban Bancroft 1600 kilométert tett meg kutyaszánon Kanada északnyugati részétől az Északi-sarkig, mint a Steger nemzetközi sarkexpedíció egyetlen női tagja.
A minneapolisi székhelyű yourexpedition.com által támogatott expedíció “jó alkalom arra – meséli Bancroft –, hogy az álmokról beszélgessünk a kisiskolásokkal. Nem akarom elveszíteni azt az érzést, amelyet 12 éves koromban éreztem: a tudatot, hogy szeretem, amit csinálok. Lehet nagyon keményen dolgozni a munka élvezetének elvesztése nélkül is. A lényeg: azt tedd, amit a szíved diktál”.

Liv Arnesen

Született 1953. június 1. Norvég kalandornő. Az első nő, aki egyedül és mindenféle külső segítség nélkül átkelt az Antarktiszon. Arnesen akkor került az újságok címlapjára, amikor 1994-ben 1200 kilométert síelt egyedül a Déli-sarkig. De vezetett ő már női expedíciót Grönland jégtakaróján át Tibetbe és Nepálba. Arnesent nem csupán Földünk északi és déli jégsapkája, de a Mount Everest hóval borított csúcsa is vonzotta, így 1996-ban kipróbálta magát hegymászóként is. Fő célja, hogy a jövő nemzedékét, a fiatalokat a környezettudatos gondolkodásra nevelje, és mindennapivá tegye számukra az olyan problémákat, mint például a globális felmelegedés – hiszen a változtatás eszközei az ő kezükben vannak. 2001. november 1-jén Liv Arnsen és Ann Bancroft közösen tértek vissza az Antarktiszra. Bancroft és Arnesen 3800 kilométert tett meg sítalpakon a Drinning Maud-földtől a McMurdo Kutatóállomásig, átszelve a Déli-sarkvidéket. Sikerrel jártak, így örökre beírták magukat a történelembe. 2005-ben Arnesen és Bancroft a Jeges-tengert is meghódították – ők az első nők, akik áthajózták a jeges vizeket. (Forrás: explorertravel.hu, almalap.hu)
Az antarktiszi expedíciójukról írt könyvüket a Da Capo Press Kiadó No Horizon Is So Far (A legtávolabbi láthatár) címmel jelentette meg.

Mae Carol Jemison

1956-ban született az alabamai Decaturban.1977-ben vegyészmérnöki oklevelet szerzett a Stanford egyetemen, majd 1981-ben orvosi diplomát a New York-i Cornell egyetemen. 1983–1987 között a békehadtest orvosaként dolgozott. 1987-től egyéves űrhajóskiképzésben részesült. Negyedik űrszolgálata alatt összesen 7 napot, 22 órát, 30 percet és 23 másodpercet (190 óra) töltött a világűrben. 5 265 523 kilométert repült, 126 alkalommal kerülte meg a Földet. 1993 márciusában befejezte az űrhajózást és onnantól kutatóként dolgozott. Jemison volt az első afroamerikai nő, aki a világűrben járt. Jemison egyszer így nyilatkozott a New York Timesban: “A hatvanas években, amelyekben felnőttem, az amerikai űrhajósok csakis férfiak voltak. Az űrsikló ablakán kinézve arra gondoltam, hogy milyen széles mosoly ülne ki annak a Chicagóban cseperedő kislánynak az arcára, ha láthatná későbbi magamagát.”

Ismerd meg a többieket is a Csak tíz… Blogon!

Exit mobile version