Lecsókrémleves fokhagymás tejföllel és kolbásszal
Hozzávalók 4 személyre:
• 2 nagy fej vöröshagyma
• 2 közepes paradicsom
• 2 db tölteni való paprika
• 2 db kápia paprika
• 4 gerezd fokhagyma
• 40 dkg lecsó- vagy grillkolbász
• 2 dl tejföl
• só, bors
• 2 ek olívaolaj
A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és elkezdjük dinsztelni az olajon. Mikor már kezd karamellizálódni, hozzáadjuk a kimagozott, feldarabolt paprikákat. Amikor a paprika megpuhult, mehet hozzá a felkockázott paradicsom és 3 gerezdnyi aprított fokhagyma. Három percig főzzük, majd felöntjük 1-2 dl vízzel. Forrásig melegítjük, majd levesszük a tűzről, egy botturmixszal pürésítjük és átszűrjük, hogy eltávolítsuk a paprika és paradicsom héját. Ezt követően hígíthatjuk, attól függően, milyen állagúra szeretnénk. A végén sózzuk, borsozzuk. Közben a maradék zúzott fokhagymát kikeverjük a tejföllel, enyhén sózzuk (kevés vízzel is hígíthatjuk). A felkarikázott kolbászt serpenyőben megpirítjuk, majd a levesbe szórva tálaljuk, végül tejfölt kanalazunk rá.
Mentás-sárgabarackos saláta rántott camembert-tel
Hozzávalók 4 személyre:
• 50 dkg salátakeverék (rukkola, madársaláta, bébispenót stb.)
• 2 ek balzsamecet
• 8 levél friss menta
• 4 db sárgabarack
A camembert-hez:
• 2×250 g (keményebb) camembert sajt
• 2 tojás
• kenyérmorzsa
• liszt a panírozáshoz
• olaj a sütéshez
A sajtot hagyományos módon bepanírozzuk: lisztbe, felvert tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk. (Duplán is panírozhatjuk, hogy ne folyjon ki a sajt.) Forró olajban vagy fritőzben mindkét oldalát kb. 2-2 perc alatt kisütjük. A salátához minden alapanyagot jól átmosunk, lecsepegtetünk. A barackot kimagozzuk, apró kockákra vágjuk. A mentaleveleket felaprítjuk. Végül minden hozzávalót egy nagy tálban összekeverünk. Tálalás előtt adjuk hozzá a balzsamecetet, amiből egy kicsit meghagyva a tányért is körbelocsolhatjuk. A rántott, cikkekre vágott sajttal tálaljuk.
Fokhagymás-cukkinis tökfőzelék, paprikás csirkével
Hozzávalók 4 személyre:
• 40 dkg csirkecombfilé
• 2 kisebb cukkini
• 1 db kicsi újtök
• 1 csapott ek fűszerpaprika
• 2 fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 dl főzőtejszín
• 3 ek olívaolaj
• 1 ek vaj
• só, bors
Az egyik vöröshagymát finomra vágjuk, és 2 evőkanál olajon lassú tűzön megdinszteljük. A cukkinit megmossuk, héjastul 1 cm-es kockákra vágjuk. A tököt meghámozzuk, kettévágjuk, kimagozzuk, és ugyanúgy 1 cm-es kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a piruló hagymához, majd 2 perc után beletesszük a cukkinit. További 2 perc után beletesszük a finomra aprított fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a vajat. Mikor elfőtte a levét, belekeverjük a tejszínt, összemelegítjük és levesszük a tűzről. A paprikás csirkéhez a másik hagymát is finomra aprítjuk, és a maradék olajon pirítani kezdjük. Hozzáadjuk a felcsíkozott csirkecombfilét, sózzuk, 5 percig közepes lángon sütjük. Félrehúzzuk a gázról, és hozzákeverjük a pirospaprikát. Ha nagyon elfőtte a levét, kevés vízzel pótoljuk, majd visszatesszük a lángra, és felforraljuk. Tálaláskor a főzelékkel kínáljuk.
Kecskesajtos, szalonnás, póréhagymás tészta
Hozzávalók 4 személyre:
• 20 dkg (krémesebb) kecskesajt, lehet fűszeres is
• 10 dkg póréhagyma
• 20 dkg főtt, füstölt angolszalonna vagy kockázott bacon
• 50 dkg széles metélt
• 2 dl főzőtejszín
• só, bors
• 2 ek olívaolaj
A szalonnát (ha kell) 1 cm-es kockákra vágjuk, és az olajon egy kicsit megpirítjuk. Amikor már van egy kis színe, hozzáöntjük a tejszínt, hozzáadjuk a darabolt kecskesajtot, majd megvárjuk, hogy felolvadjon benne a sajt. A tésztát lobogó sós vízben megfőzzük, ügyelve arra, hogy ne legyen túl puha. Leszűrjük, majd a szószba forgatjuk, hozzákeverjük a vékony karikákra vágott póréhagyma felét is. A hagyma másik felét tálaláskor szórjuk a tészta tetejére.
Mustáros tarja tarka zöldségmetélttel
Hozzávalók 4 személyre:
• 80 dkg sertéstarja
• 4 ek mustár
• 20 dkg cukkini
• 20 dkg sárgarépa
• 20 dkg karalábé
• 3 ek olívaolaj
• 1 ek vaj
• só, bors
A tarját ujjnyi szeletekre vágjuk. Bekenjük a mustárral, enyhén borsozzuk, majd lefedve a hűtőbe tesszük éjszakára. A körethez a zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát és a karalábét meghámozzuk, a cukkininek csak a két végét vágjuk le. Fogjuk a zöldséghámozót, és a már megtisztított zöldségeket tovább “hámozzuk” vele: további vékony szeleteket vágunk belőle. Mindegyik zöldséggel így járunk el. Forró serpenyőben 1-1 evőkanál olajat és vajat összekeverünk, hozzáadjuk először a répát, majd 1 percre rá a karalábét, további 1 perc múlva pedig a cukkinit. 1-2 perc párolás után sózzuk, borsozzuk és levesszük a tűzről. A bepácolt tarját felforrósított grillen vagy teflonserpenyőben, 2 evőkanál olajon megsütjük (nagy lángon, oldalanként kb. 3-3 perc alatt). Lehúzzuk a tűzről, és további 5-6 percig a meleg serpenyőben pihentetjük, majd a zöldségekkel tálaljuk.
Málnás tiramisù
Hozzávalók 4 személyre:
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl habtejszín
- 10 dkg babapiskóta
- 20 dkg málna
- 3 ek méz
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 ek málnaszörp
A málnaszörpöt 2 evőkanál vízzel felhígítjuk, majd megmártjuk benne a babapiskótákat. A hideg tejszínt kemény habbá verjük és hozzákeverjük a vaníliás cukrot, a mascarponét, a 3 evőkanál mézet. A málnát megmossuk, óvatosan összeforgatjuk a maradék mézzel. Négy kisméretű vagy egy nagyobb üvegtálba rétegezzük az előkészített hozzávalókat: lerakjuk a babapiskótákat, krémet kanalazunk rá, és megszórjuk málnával. Addig rétegezzük, míg elfogynak a hozzávalók, majd hűtőbe tesszük, hogy összeérjen.
Tálaláskor megszórhatjuk friss málnával.
Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:
Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted! |