Vacsora 30 perc alatt – Vrábel Krisztina receptjei

nlc | 2014. Szeptember 18.
A hétköznapok egyik legégetőbb kérdése, hogy mi legyen aznap vacsorára, ami könnyen összedobható, és a család minden tagja szeretni fogja. Vrábel Kriszta ételei fél óra alatt elkészülnek, és a gyerekek is szívesen megeszik őket.

“Pizza” kenyérből

Hozzávalók 4 személyre:
• 40 dkg fehér kenyér (lehet szikkadt is)
• 4 dl paradicsompüré
• 20 dkg koktélparadicsom
• 25 dkg mozzarella
• 2 gerezd fokhagyma
• tengeri só
• extra szűz olívaolaj
• friss bazsalikom a tálaláshoz

A felszeletelt kenyereket szorosan helyezzük egymás mellé tűzálló tálba. Locsoljuk meg olívaolajjal, előmelegített sütőben grillezzük elő világos aranybarnára. Vegyük ki a sütőből, dörzsöljük be a fokhagymával. A paradicsompürét keverjük el sóval, borssal, kenjük meg vele a kenyérszeleteket, osszuk el rajta a negyedelt koktélparadicsomokat, kézzel morzsoljuk rá a mozzarella sajtot (egyenletesebben tudjuk így elosztani, mint ha karikákra szelve tennénk rá), majd tegyük vissza sülni 15 percre. Friss bazsalikommal szórva kínáljuk. Ízlés szerint gazdagíthatjuk extra feltétekkel.

Kukoricaleves csirkemellel

Hozzávalók 4 személyre:
• 25 dkg csirkemellfilé
• 25 dkg kukorica (konzerv)
• 1 fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 nagyobb kápia paprika
• 1 szem paradicsom
• 2 szál sárgarépa
• 2 dl főzőtejszín
• só, frissen őrölt bors
• negyed lime leve
• olívaolaj
• tortillachips
• friss koriander
• csilikrém a tálaláshoz

Az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg kevés olívaolajon. Adjuk hozzá az apróra kockázott csirkehúst, a zúzott fokhagymát. Enyhén pirítsuk le. A paprikát kockázzuk, a tisztított répát csíkozzuk fel vékonyan, adjuk őket a húshoz a feldarabolt paradicsommal és a lecsöpögtetett kukoricával együtt. Öntsük fel 0,8–1 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, forralva főzzük a levest 20 percet. Keverjük el benne a tejszínt, egyet forraljunk rajta, lime-lével ízesítsük. Aki szereti, tálaláskor keverjen bele csilikrémet, aprított koriandert, és kínáljon mellé tortillachipset.

Tejfölös-kolbászos lepény

Hozzávalók 4 személyre:
• 30 dkg leveles tészta (kész, előhűtött vagy fagyasztott)
• 3 dl tejföl
• 20 dkg félkemény sajt
• 15 dkg száraz kolbász
• só, bors, őrölt pirospaprika
A sütőt melegítsük elő 200 ºC-ra. A sajtot reszeljük le, a kolbászt karikázzuk fel, mindkettőt keverjük el a tejföllel. Sóval, frissen őrölt borssal, őrölt pirospaprikával fűszerezzük. Kenjük meg a kitekert/vékonyra nyújtott leveles tésztát a tejfölös krémmel, 20 perc alatt süssük készre. Tálaláskor kínálhatunk mellé zöldsalátát.

Sajtos-szalonnás sült tészta

Hozzávalók 4 személyre:
• 25 dkg spagetti
• 15 dkg angolszalonna
• 4 egész tojás
• 20 dkg natúr krémsajt
• 10 dkg kemény sajt reszelve
• 1 dl főzőtejszín
• só, frissen őrölt bors
• olívaolaj

A sütőt melegítsük elő 220 ºC-ra. A tésztát főzzük ki sós, lobogó vízben, közben a kockára vágott szalonnát süssük kevés olívaolajon zsírjára. Az enyhén felvert tojásokat keverjük el a tejszínnel, a krémsajttal és a reszelt sajttal. Sózzuk, bőven borsozzuk, keverjük hozzá a sült szalonnát. Keverjük el a sajtos keveréket a leszűrt tésztával, majd az egészet szedjük tortaformába (szilikonos). Az előmelegített sütőben 15 perc alatt süssük össze.

Húsos zöldségraguval töltött pita

Hozzávalók 4 személyre:
• fejenként 1-1 kész pita
• 40 dkg csirkemellfilé
• 25 dkg cukkini
• 25 dkg kápia paprika
• 1 nagy fej lila hagyma
• 1 csokor friss kapor
• 2 gerezd zúzott fokhagyma
• olívaolaj
• só, frissen őrölt bors
• natúr görög/török joghurt a tálaláshoz

A zöldségeket mossuk meg, aprítsuk fel, a csirkét vékonyan csíkozzuk fel. Hevítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt, öntsünk bele kevés olívaolajat, dobjuk rá a csirkét és a zöldségeket, majd nagy lángon 8-10 perc alatt pároljuk készre a ragut, sóval, frissen őrölt borssal, aprított fokhagymával, vágott kaporral fűszerezzük. A pitákat kenyérpirítóban melegítsük át, töltsük meg a raguval, locsoljuk meg enyhén sózott, sűrű, natúr joghurttal, ha szeretjük a csípőset, csilikrémmel is csepegtessük meg. Azonnal tálaljuk. 

Kolbászos lecsó bulgurral

Hozzávalók 4 személyre:
• 1 kg lecsónak való paprika
• 50 dkg leveses paradicsom
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• só, bors, 1 tk. őrölt pirospaprika
• olívaolaj
• 20 dkg bulgur
• 15 dkg száraz kolbász
• 10 dkg szalonna

Az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg az olívaolajon a kockázott szalonnával és a felkarikázott kolbásszal együtt. Szórjuk meg pirospaprikával, az aprított fokhagymával, adjuk hozzá a felkarikázott lecsópaprikát, a felkockázott paradicsomot, öntsünk alá 1,2 dl vizet. Sózzuk, borsozzuk, lefedve főzzük 20 perc alatt készre a lecsót. Keverjük hozzá a bulgurt, főzzük vele 5 percet, majd zárjuk le alatta a gázt, és lefedve hagyjuk, hogy a bulgur a nedvességet magába szívja, teljesen megpuhuljon.

Túrós palacsinta csokoládéöntettel

Hozzávalók 4 személyre:
• 50 dkg túró
• 2 tojás szétválasztva
• 2,5 dl tej
• liszt
• 1 ek. cukor
• csipet só
• olaj a sütéshez
• 10 dkg étcsokoládé

A túrót villával törjük át, keverjük el 1 dl tejjel, 2 tojássárgájával, csipet sóval, a cukorral, a habbá vert tojásfehérjével és annyi liszttel, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. Forrósítsunk fel egy tapadásmentes serpenyőt, kenjük meg kevés olajjal, majd evőkanállal formázzunk a forró olajba köröket a tésztából. Süssük meg az egyik oldalukat, majd fordítsuk meg, és a másik oldalt is süssük készre. A kockákra tört csokoládét kis lábosban a maradék 1,5 dl tejjel együtt nem túlhevítve, folyamatosan kevergetve olvasszuk fel, ezt az öntetet kínáljuk a palacsintához.

Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

 

Exit mobile version