Szuper sütőtökös receptek a sztárbloggertől

Vrábel Krisztina | 2014. Október 10.
A sütőtök az egyik legsokoldalúbban felhasználható őszi zöldség, tele van vitaminnal, ráadásul a levestől a desszertig mindenfélét készíthetünk belőle. Vrábel Kriszta mutat hét bevált, egyszerű receptet.

Fűszeres raguval töltött sütőtök

Hozzávalók 4 személyre:
• 1,5 kg sütőtök
• 50 dkg darált marhahús
• 5 ek sűrített paradicsom
• 1 fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 20 dkg kuszkusz/bulgur
• olívaolaj
• 1 tk őrölt fahéj
• 1 tk őrölt római kömény
• 1 ek curry fűszerkeverék
• só, frissen őrölt bors

Olívaolajon dinszteljük meg az apróra kockázott vöröshagymát. Adjuk hozzá a darált húst, pirítsuk le, majd a fűszerekkel, a zúzott fokhagymával, sóval és borssal ízesítsük. Adjuk hozzá a paradicsompürét, 1 dl vizet. Lefedve főzzük puhára a húst 1 óra alatt. Lobogó sós vízben főzzük ki a kuszkuszt, szűrjük le, keverjük a raguhoz. A tököt vágjuk ketté, vájjuk ki a belsejét, töltsük meg a raguval. 230 fokos sütőben süssük 35-40 percet a töltött tököt. Vágott snidlinggel vagy petrezselyemmel szórva tálaljuk.

Almás sütőtökleves

Hozzávalók 4 személyre:
• 40 dkg sütőtök (tisztított mennyiség)
• 1 nagy alma
• 1 fej vöröshagyma
• 1 kis gerezd fokhagyma
• 2 dl kókusztej
• 1 ek mascarpone (tejszínnel helyettesíthető)
• 3 dkg vaj
• 1 tk curry fűszerkeverék (enyhe)
• tengeri só, frissen őrölt bors
• friss snidling
• pirított mogyoró és/vagy szezámolaj a tálaláshoz

Kockázzuk apróra a hagymát, kevés vajon dinszteljük meg, a végén adjuk hozzá a curry fűszert és a zúzott fokhagymát. Adjuk hozzá a felkockázott tököt, a hámozott felkockázott almát. Öntsük fel fél liter vízzel, sózzuk, főzzük puhára a tököt. Kb. 10-15 perc főzés után turmixoljuk le a levest, keverjük hozzá a mascarponét és a kókusztejet. Frissen vágott snidlinggel, pirított mogyoróval vagy szezámolajjal tálaljuk.

Fetás-sütőtökös csiga

Hozzávalók 12 nagyobb darabhoz:
• 40 dkg liszt
• 3 dkg lágy vaj
• 1 dl natúr joghurt
• 1 tk só
• 1 tasak szárított élesztő (7 g)
• 2-2,5 dl langyos víz

A töltelékhez:
• 30 dkg sütőtök (tisztított mennyiség)
• 20 dkg feta sajt
• 1 nagy fej lila hagyma
• olívaolaj
• 1 tojás
• tengeri só, frissen őrölt bors

A hozzávalókból gyúrjunk tésztát. A meleg vizet apránként adagoljuk hozzá, míg fényes, ruganyos tésztát kapunk. Letakarva hagyjuk kelni 1,5 órán át. A töltelékhez a tököt vágjuk fel apró kockákra, a hagymát is aprítsuk finomra. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a megkelt tésztát 30×60 cm-es téglalappá. Kenjük meg a felvert tojással. Egyenletesen oszlassuk el rajta a tökkockákat, a hagymát, és morzsoljuk rá a fetát. Olívaolajjal csepegtessük meg, őröljünk rá frissen borsot, durva tengeri sóval szórjuk meg. Tekerjük fel szorosan, majd vágjuk kb. 4 cm széles szeletekre. Ezeket helyezzük vágott oldallal lefelé sütőpapírral bélelt sütőlapra, kicsit lapítsuk le, majd süssük kb. 20 perc alatt készre. 

Rántott sütőtökkarika gyömbéres mártogatóssal

Hozzávalók 4 személyre:
• 80 dkg sütőtök
• 2 tojás
• liszt
• zsemlemorzsa a panírozáshoz
• olaj a sütéshez
• só

A gyömbéres mártogatóshoz:
• 3-4 cm friss gyömbér
• 1 kis fej vöröshagyma
• 2 ek paradicsompüré
• 2 ek méz
• olívaolaj
• 1 gerezd fokhagyma

A mártogatóshoz olívaolajon dinszteljük teljesen puhára az apróra kockázott hagymát, adjunk hozzá 1 dl vizet. Adjuk hozzá a lereszelt gyömbért, a mézet, a paradicsompürét, a zúzott fokhagymát. Forraljuk össze a mártást, sűrítve főzzük 10 percet, majd turmixoljuk simára, enyhén sózzuk. A tököt hámozzuk meg, karikázzuk fel 3-5 mm vékonyan. (Használjuk ehhez a recepthez a tök hosszú nyakát.) Hagyományos módon panírozzuk be: forgassuk meg először lisztben, majd a felvert, megsózott tojásban, végül a zsemlemorzsában. Bő, forró olajban süssük mindkét oldalát ropogósra. Kínáljuk a mártogatóssal!

Fűszeres-narancsos sütőtöklé

Hozzávalók 4 személyre:
• 40 dkg sütőtök (tisztított mennyiség)
• 20 dkg alma (2 nagyobb)
• 1 dl frissen facsart narancslé
• negyed citrom
• méz (nagyjából 4-5 ek)
• 1 nagyobb rúd fahéj
• 2-4 db szegfűszeg
• 1 csapott mk őrölt fahéj

A hámozott tököt és az almát kockázzuk fel, tegyük fazékba, adjunk hozzá 1 liter vizet. Adjuk hozzá a fűszereket, főzzük, míg a tök és az alma megpuhul. Halásszuk ki belőle a fahéjat és a szegfűszegeket, majd turmixoljuk le, amilyen simára csak tudjuk. Adjuk hozzá a narancslevet és a mézet, kevés frissen facsart citromlevet. Szűrjük át, melegen is nagyon finom!

Sütőtökös csirkecomb zsályás nudlival

Hozzávalók 4 személyre:
• 4 egész csirkecomb
• 1 kg sütőtök
• 2 fej lila hagyma
• olívaolaj
• tengeri só, frissen őrölt bors

A nudlihoz:

• 60 dkg krumpli
• 30 dkg finomliszt + liszt a gyúráshoz, formázáshoz
• 1 tojás
• 20 db zsályalevél
• 5 dkg vaj

Tisztítsuk meg, szárítsuk le a csirkét, alaposan sózzuk be, daráljunk rá frissen őrölt borsot, tegyük egy nagy tepsire. A tököt szeleteljük fel (a héjat mossuk meg, de hagyjuk rajta), tegyük a hús mellé. A tisztított lila hagymát szeleteljük fel, ezt is szórjuk a combok közé, borsozzuk meg az egészet, locsoljuk meg olívaolajjal. 220 fokos sütőben süssük 1 órán keresztül. Kb. 30-40 percig fóliával letakarva, majd anélkül. Közben készítsük el a köretet: héjában főzzük meg a krumplit, majd hámozzuk meg, villával törjük össze, keverjük el a liszttel és a tojással. Sózzuk. Bőven lisztezett felületen formázzunk kígyókat, ezekből villával szaggassunk nudlikat. Lobogó sós vízben főzzük ki a nudlit. Egy nagy serpenyőt hevítsünk fel, tegyük bele a vajat, az aprított zsályaleveleket, sózzuk, pirítsuk át benne a nudlit, majd kínáljuk a csirke mellé. 

Lisztmentes sütőtökmuffin

Hozzávalók 9 darabhoz:
• 65 dkg sütőtök (tisztított mennyiség)
• 4 egész tojás
• 15 dkg húsos füstölt szalonna
• 15 dkg füstölt sajt
• 1 csokor újhagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 8-10 friss zsályalevél vagy 1 ek szárított zsálya
• só, frissen őrölt bors
• vaj és zsemlemorzsa a forma kenéséhez

A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A felkockázott sütőtököt sós vízben főzzük puhára, szűrjük, majd turmixoljuk össze. Az apróra vágott újhagymát dinszteljük a felkockázott szalonnával együtt, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a felaprított zsályát. Süssük a szalonnát ropogósra. Keverjük el a hagymás szalonnát a tökpürével. Adjuk hozzá a reszelt sajtot, ha kihűlt a keverék, keverjük hozzá az enyhén felvert tojásokat is, sózzuk, borsozzuk. Vajazzuk és zsemlemorzsával szórjuk meg egy muffintepsi 9 mélyedését, töltsük bele a tésztát, és 35-40 perc alatt süssük készre a muffinokat. Hagyjuk kihűlni, borítsuk ki a formából.

Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

Exit mobile version