Kunyhóbontás Zuglóban: a hajléktalanoknak adott igazat a bíróság

Bakóczy Szilvia | 2014. Október 18.
Írásos bocsánatkérés és félmillió forint kártérítés. Erre kötelezte a Fővárosi Ítélőtábla a Zuglói Önkormányzatot, amiért hat hajléktalan embert földönfutóvá tett. Az ítélet precedensértékű.

Jogerős ítéletet hozott október 16-án a Fővárosi Ítélőtábla a három éve Zuglóban ledózerolt kunyhók ügyében. A tábla kimondta, hogy a Zuglói Önkormányzat megsértette a kunyhókban élők emberi méltóságát és az egyenlő bánásmódhoz fűződő jogait – írja közleményében A Város Mindenkié csoport (AVM).

A három évvel ezelőtti “akció” meglehetősen nagy port kavart. Az önkormányzat emberei ugyanis se szó, se beszéd, ledózerolták a zuglói kunyhókat. “Kiküldték ugyan a szociális munkásokat, hogy szóljanak az ott élőknek, de ezt ők nem vették komolyan. Korábban ugyanis többször előfordult ilyesmi úgy, hogy nem követte semmilyen eljárás” – mondta lapunknak Udvarhelyi Tessza, az AVM aktivistája. – Az aktivistáink a bontás előtti pár napban folyamatosan őrt álltak, mert a kunyhók lakói érezték, hogy baj lehet. A bontás pontos időpontját senki sem tudta, beleértve a szociális munkásokat. Az önkormányzat emberei azon a napon vonultak ki, amikor épp senki nem volt a terepen közülünk. Másnap visszamentünk, hogy a még álló kunyhókat megvédjük, de hiába. Két nap alatt több mint egy tucat kunyhót tüntettek el, az ott élő hajléktalanok sok-sok ingóságával.”

Megalázták őket

Az érintettek közül hatan az AVM, valamint a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) segítségével beperelték az önkormányzatot, részben jogszerűtlenségre hivatkozva, részben pedig arra, hogy az eljárás megsértette a kunyhókban élők emberi méltóságát, valamint az egyenlő bánásmódhoz fűződő jogait. A mostani ítélet helybenhagyta az elsőfokú bíróság határozatát, mely szerint nyilvánvaló, hogy az önkormányzat “az érdekérvényesítő képesség gyengeségét, hiányát kihasználva járt el. (…) A bontási munkálatokat (…) az alperes az emberi méltóság megsértésével hajtotta végre. A felpereseket megalázó helyzetbe hozta, amikor végig kellett nézniük, hogy mindennapi tartózkodásra szánt dolgaikat akaratuk ellenére szemétként kezelik”. A bírónő a kunyhók bontását ahhoz hasonlította, mintha az engedély nélkül árusító személy asztalát az önkormányzat alkalmazottja egyszerűen összetörné ahelyett, hogy azt megfelelő eljárás lefolytatása után távolítanák el.

Fotó: Vörös Anna

“Reméljük, ez volt az utolsó”

“Az ítéletet precedensértékűnek tartjuk. Reméljük, ez volt az utolsó ilyen eljárás az önkormányzatok részéről. Egyik fontos üzenete, hogy a hajléktalan embereket ugyanolyan állampolgárként kell kezelni, mint bárki mást. Nem lehet önkényesen és erőszakkal elbontani az otthonaikat” – magyarázza Udvarhelyi Tessza. Az aktivista úgy fogalmaz: a zuglói ügyben a jogállam győzött az önkény felett. Természetesen ez csak az első lépés, hiszen ez még messze nem oldja meg a kiszolgáltatott hajléktalan emberek lakhatási problémáját. A pert nyert hat ember közül egy éjjeli menedékhelyen tölti az éjszakákat, másik társát befogadta egy zuglói lakos, négyen pedig Zuglóban próbálnak fedélt találni maguknak…

Exit mobile version