Gesztenyés rizottó sertésszűzzel
Hozzávalók 4 személyre:
• 80 dkg sertésszűz
• 30 dkg kerek szemű rizottórizs (például arborio)
• 5 dkg vaj
• 1 ek olívaolaj
• 1 nagy fej hagyma
• 20 dkg sült, hámozott gesztenye (egészben)
• 1 l alaplé (zöldség- vagy húsleves)
• 1 dl száraz fehérbor
• só, bors
A sertésszüzet megtisztítjuk, sózzuk, majd felforrósított serpenyőben fél evőkanál vajon minden oldalát megpirítjuk, 1-1 perc alatt. Tepsibe emeljük, utána 200 ˚C-ra előmelegített sütőbe tesszük 6-8 percre. Lekapcsoljuk a sütőt, kinyitjuk az ajtaját, és még 10 percig pihentetjük a húst. A rizottóhoz a hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és az olajon dinsztelni kezdjük. Amikor üveges, hozzáadjuk a rizst, és 2 percig hevítjük. Felöntjük a borral, és hagyjuk, hogy elpárologjon. Ezután merőkanalanként adagoljuk bele az előzőleg felforralt alaplevet, mindig akkor adjuk hozzá a következőt, amikor az előzőt beszívta. 10 perc után belekeverjük a negyedekre vágott hámozott gesztenyét, sózzuk, borsozzuk, és tovább főzzük. (Kb. 20 perc alatt készül el.) A legvégén hozzáadjuk a maradék vajat, sózzuk, borsozzuk, és a felszeletelt hússal tálaljuk.
Csirkés csicseriborsóleves
Hozzávalók 4 személyre:
• 30 dkg csicseriborsó
• 40 dkg csirkemellfilé
• 5 dkg vaj
• 1 nagy fej hagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 szál rozmaring
• 2 dl főzőtejszín
A csicseriborsót egy nappal előtte, enyhén sós vízbe beáztatjuk. (Ha konzerv, előfőzött csicseriborsóból készítjük, nem kell beáztatni, és a főzési idő is lerövidül.) A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd kevés olívaolaj és vaj keverékén megpirítjuk. Amikor színe lesz, felengedjük 2 dl vízzel, és botmixerrel összepürésítjük. Hozzáadjuk a csicseriborsót, sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a rozmaringot, és felöntjük még 5 dl vízzel. Addig főzzük, míg a csicseriborsó megpuhul (kb. 30 perc). Beletesszük az előzőleg kockára vágott csirkemellet, majd forralva 5 perc alatt készre főzzük. Hozzáadjuk a tejszínt, összemelegítjük (már nem forraljuk), majd kiszedjük belőle a rozmaringot. Tálaláskor díszíthetjük friss petrezselyemmel, snidlinggel.
Spenótos-ricottás cannelloni
Hozzávalók 4 személyre:
• 2 ek vaj
• 2 ek liszt
• 2-3 dl tej
• só, bors
• szerecsendió
• 20 dkg (mirelit) leveles spenót
• 50 dkg ricotta (készíthetjük fetával vagy kecskesajttal is)
• 16 db cannelloni tészta
• 1 ek olaj
A besamelhez a vajat felhevítjük, belekeverjük a lisztet, majd szép lassan hozzáöntjük a tejet. Sózzuk, borsozzuk, csipet szerecsendióval ízesítjük. Folyós, krémszerű állaga legyen, ha túl sűrű, kevés tejjel hígíthatjuk. A felengedett, lecsepegtetett spenótot összeforgatjuk a ricottával, sózzuk (ha fetából készítjük, ne sózzuk). Mindegyik cannellonit megtöltjük a keverékkel, majd kiolajozott tepsibe helyezzük őket egymás mellé. Ráöntjük a besamelt, alufóliával lefedjük, és 160 C-ra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Végül levesszük a fóliát, és visszatesszük kb. 10 percre a sütőbe.
Céklás-sütőtökös lencseragu húsgombóccal
Hozzávalók 4 személyre:
• 30 dkg lencse (előzőleg beáztatva)
• 1 nagy cékla
• 20 dkg sütőtök
• 1 fej vöröshagyma
• 50 dkg darált marhahús (helyettesíthető sertéshússal is)
• 1 tojás
• 1 ek zsemlemorzsa
• 1 kis csokor snidling
• 1 ek aprított petrezselyem
• 1 gerezd fokhagyma
• 2 ek olívaolaj + a sütéshez
• 1 ek vaj
• só, bors
A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, és 1 evőkanál olívaolajon pirítani kezdjük. Amikor már kezd színe lenni, hozzáadjuk a lecsepegtetett lencsét, a vajat, a petrezselymet, és felöntjük egy kis vízzel (2-3 dl). Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Lassú tűzön forraljuk, amíg meg nem puhul a lencse, az elfőtt vizet pótoljuk. A céklát és a sütőtököt meghámozzuk, egyforma kockákra vágjuk. Kiolajozott tepsibe rakjuk a céklákat, majd 180 ˚C-ra előmelegített sütőben sütni kezdjük. 20 perc múlva mellé tesszük a sütőtökkockákat is, és további 20 perc alatt készre sütjük. A marhahúst sózzuk, borsozzuk, belekeverjük az egész tojást, a zsemlemorzsát, az aprított snidlinget és a maradék 1 evőkanál olajat, majd fél órára a hűtőbe tesszük. Apró gombócokat formálunk belőle, végül felhevített olajon kisütjük őket, és a sült céklával, illetve sütőtökkel összeforgatott lencseraguval tálaljuk.
Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból: |