Több női mérnök kellene a világnak

Nők Lapja Café | 2014. December 31.
Miközben a technológiai iparágak fénysebességgel fejlődnek, az informatika, a reál tudományok területén arányaiban egyre kevesebb nő dolgozik. Ez derül ki az Egyesült Államok és Nagy-Britannia statisztikáiból is.

Előítéletekről, az iparágban uralkodó “férfias” szemléletről, üvegplafonról és hasonlóakról sokan írtak már. Joggal persze. Ugyanakkor furcsa, hogy miközben Amerikában az IT szektorban dolgozóknak mindössze 24 százaléka nő, 2013-ban csaknem félmillió betöltetlen állás volt az iparágban, ahová tárt karokkal várták volna a női munkatársakat is. Ezen a területen világszerte nagy a szakemberhiány. A Manpower Group legutóbbi Talent felmérése szerint a legnehezebben betölthető munkakörök között van a mérnök, informatikus, IT szakember – mondta Sztanek Gábor, a Manpower Magyarország kiválasztási szakértője.

A legnagyobb gond talán az, hogy az előítéletesség, a “nem nőnek való” felfogás már jóval az állásinterjú előtt kezdődik. A lányokat világszerte inkább a humán tudományok felé terelik a szülők, az iskola, a társadalom. Pedig a piacon hiány van informatikusokból, mérnökökből, de informatikusnőkből és mérnöknőkből még inkább, és tárt karokkal várnák a hölgyeket ezeken a pályákon – mondja a szakember.

Nem kevés nő van, aki fittyet hányva az előítéletekre, férfiasnak tartott területen alkotott maradandót. Érdemes követni a példájukat.

 

 

Exit mobile version