Levél Orbán Viktornak: a Mozgássérültek Szövetsége is tiltakozik az útdíj ellen

hvg.hu | 2015. Január 13.
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége arra kéri Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy az útdíjjal ne lehetetlenítse el végképp a súlyosan mozgáskorlátozott emberek közlekedését.

A szövetség szerint a kormány több intézkedésével eddig is nehezítette a kerekes székes, mozgássérült emberek közlekedését, a most bevezetett útdíj miatt azonban sokan közülük már a munkahelyükre vagy bevásárolni sem fognak tudni eljutni, mert rendkívül alacsony jövedelmükből nem tudják megfizetni az új adót – írja a hvg.hu.

Hegedüs Lajos, a MEOSZ elnöke az ügyben levelet is írt a miniszterelnöknek és az illetékes minisztereknek:

“A kormány korábban megszüntette a súlyos mozgássérülteknek járó közlekedési támogatást, majd úgy alakította át az őket érintő gépjárműszerzési támogatási rendszert, hogy a választható gépkocsitípusok egyike sem felel meg a kerekes székesek jelentős részének. Az orvosszakértői minősítési rendszert pedig úgy módosította, hogy a mozgássérültek 60 százaléka nem megy át a vizsgálaton, emiatt súlyos mozgási nehézségekkel küzdő emberek maradnak parkolási kártya, gépjárműadó-kedvezmény vagy gépjárműszerzési támogatás nélkül. 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a közösségi közlekedés nem akadálymentes, így a súlyosan mozgáskorlátozott emberek csak személyautóval tudnak közlekedni, más választásuk nincsen. A bevásárlást többségük csak a városok peremére települt, sokfajta fogyasztási cikket forgalmazó nagyáruházakban tudja elintézni, mert azok – más kereskedelmi egységekkel szemben – akadálymentesek, tágasak, kerekes székkel jól bejárhatók, és megfelelő mosdókkal, parkolóhelyekkel vannak ellátva.

Ezeket az üzleteket az esetek jelentős részében januártól már csak fizetősen lehet megközelíteni. A mozgássérült embereket iskolába, munkába, orvoshoz szállító támogató szolgálatok mikrobuszai után pedig dupla összegű útdíjat kell fizetni, ami újabb csapás a támogató szolgálati rendszerre, amely amúgy is az összeomlás szélén áll az elmúlt évek egyre csökkenő állami támogatása miatt.

A mozgássérült embereket számtalan hátrány éri, havi jövedelmük átlagosan mintegy egyharmada a magyar átlagjövedelemnek, ebből már nem tudnak újabb és újabb adókat fizetni, az amúgy is nehezített közlekedésüket pedig nem ellehetetleníti kéne, hanem minden lehetséges eszközzel támogatni.”

Exit mobile version