Egyre több külföldi diák tanul nálunk

nlc | 2015. Február 02.
Az itt tanuló külföldi diákok aránya nagyobb mértékben nő, mint a külföldön tanuló magyaroké – derül ki a Corvinus Egyetem elemzéséből.

A külföldi diákok tandíjából befolyó összeg elérte az egyetemek és főiskolák bevételeinek 6,4, a felsőoktatásra fordított állami támogatásnak pedig a 12 százalékát – írta a Magyar Nemzet az elemzést idézve.

A felmérés szerint a külföldi hallgatók aránya a magyar felsőoktatásban a 2005-ös 4,74 százalékról 7,7 százalékra nőtt a 2012-2013-as tanévre, így a számuk megközelítette a 18 ezret, miközben a külföldön tanuló magyar diákoké 9634 volt, és 3,22 százalékról csak 4,12 százalékra emelkedett.
Becslések szerint a külföldi diákok az általuk fizetett mintegy 20 milliárd forintos tandíjon felül még legalább ugyanennyit költenek el Magyarországon.

Mindez szép eredmény, de a szomszédaink még  jobban teljesítenek. Ugyanezen az időtávon Ausztria közel megduplázta, Lengyelország megháromszorozta, Csehország és Szlovákia pedig ötszörösére növelte az ott tanuló külföldi diákok számát.

Exit mobile version