Mit keres egy kiskorú őrizetben?

Iván Viktória | 2015. Február 26.
Mondjuk, illegálisan érkezik Magyarországra, és már ez elég ok arra, hogy fogdába zárják. A gyakorlatot folyamatosan kritizálják, változás nincs. Welcome to Hungary!

10-13 éves gyerekek, sőt még annál is kisebbek, 7 évesek néznek a forró porba. Nem mesét mond nekik az angol Sarah: arról beszél, hogy hány menekült holttestét találják meg a líbiai sivatagban, meg az emberkereskedőkről, akik ellopják a pénzüket is, és azt tesznek velük, amit akarnak, meg embercsempészekről, akik ezer eurónál is többet kérnek azért, hogy egy lélekvesztő bárkán vigyék át őket a Földközi-tengeren, ahol az elmúlt évben és az idei év első két hónapjában már 4 ezren veszítették életüket.

Ez volt az egyike annak a három, menedékkérőkkel, menekültekkel kapcsolatos hírnek, amely ma délelőtt forgott a sajtóban:

Nálunk is vannak

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint Magyarországon évente mintegy 200 kísérő nélküli kiskorú kér menedéket, sokszor háborús övezetekből útnak indulva. Vannak, akik egyedül menekülnek el a hazájukból, másokat a családjuk küld külföldre, hogy ott biztonságra találjanak. Nálunk a közép-európai átlagnál magasabb arányban nyújtanak be menedékkérelmet kiskorúak és felnőtt hozzátartozóiktól elszakított gyerekek. Az otthonuk elhagyására kényszerült embereknek 2013-ban világszerte a fele volt 18 évesnél fiatalabb.

Fotó: Armendi Nimani/AFP

Gyerekek zárt kapuk mögött

Azokról a gyerekekről, akik kísérő nélkül érkeznek Magyarországra, és menedéket kérnek, a gyermekvédelmi rendszer gondoskodik, és helyezi el őket a fóti vagy a hódmezővásárhelyi otthonok egyikébe. Az ő helyzetük egészen más, mint azoké, akik nem kérnek menedéket. Ők akár fogdában is találhatják magukat, rendőrökkel és fegyőrökkel körülvéve.

Nehéz elképzelni azt a nyomorúságot és kilátástalanságot, ami ilyen emberfeletti vállalkozásra kényszerít alig kamaszkorú gyerekeket. Gyulai Gábor, a Helsinki Bizottság menekültügyi programvezetője elmesélte, előfordul, hogy az orvos egy néhány perces – 21. században elképzelhetetlenül tudománytalan, elmaradott és pontatlan – vizsgálat után dönti el, hogy felnőttnek tekint-e egy gyereket. Mert ha igen, akkor fogdába kerül annak ellenére, hogy az idegenrendészeti törvény ezt kifejezetten tiltja. Hiába hivatkoznak sokat a gyerek mindenek felett álló érdekére, az őrizet mindennél rosszabb. Különösen azoknak a helyzete elviselhetetlen, akik az anyanyelvükön kívül nem beszélnek más nyelvet, képtelenek magukat megértetni a rendőrökkel, és elmondani, hogy ők valóban kiskorúak. Arról nem is beszélve – emeli ki Gyulai Gábor –, hogy a gyerekek sokszor azt sem tudják, pontosan hány évesek, mert hazájukban nem volt anyakönyvezés, nincs igazolványuk, se más papírjuk.

Akik viszont családjukkal együtt érkeznek Magyarországra, a 2010-es menedékjogi és idegenrendészeti jogszabályok értelmében legfeljebb 30 napos őrizetbe vehetők. Az idegenrendészeti őrizet a tartózkodási joggal nem rendelkező, kiutasított külföldiek fogva tartását jelenti. Azért rendelik el, hogy ne tűnjenek el, míg ki nem toloncolják vagy ki nem utasítják őket. Nem büntető célú a fogv atartás, de Szász Ildikó, a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület munkatársa a Helsinki Bizottsággal egyetértve egész egyszerűen értelmetlennek és embertelennek tartja. A 30 nap kiszabása álságos, mivel arra nem elég, hogy a család hazajutását megszervezzék vagy a szükséges dokumentumokat beszerezzék, és a határidő lejártával a családokat így is, úgy is szabadon engedik.

Az intézményekben szabad a mozgás, de a kapuk zárva vannak. Fehér falak, szürke vasajtó: Szász Ildikó szerint még így is barátságosabb, mint több menekülttáborban. A gyerekeknek foglalkozásokat tartanak, programokat szerveznek – Kiskunhalason legutóbb farsangi bál volt –, hogy pozitív élményeket szerezve oldják bennük a feszültséget. Merthogy bezárva nem jó a gyerekeknek. Ugyan életkortól is függ, mennyit ért meg egy kicsi a helyzetből, de érzi, ha szülei rosszul vannak. Márpedig a bezártság, a korlátozott mozgás, a bizonytalanság és kiszolgáltatottság a felnőtteket is megviseli, különösen a nőket – meséli Szász Ildikó.

Azt kellene az őrizet helyett elősegíteni, hogy a felnőttek minél kevésbé érezzék rosszul magukat, és minél több információval lássák el őket, ezzel is csökkentve bizonytalanságukat. Ezért a Menedék munkatársaira sokszor olyan feladatok ellátása is hárul, amelyek amúgy a szülőké lennének. Bár a gyerekek kevésbé élik meg tragédiaként az ott töltött időt, ha van program, játék és a szüleik is erősek tudnak maradni, de hogy milyen emlékek égnek beléjük, az csak évtizedek múlva derül ki.

Exit mobile version