Svédországi magyar lány: több mint kétezer aláírást gyűjtöttek Fruzsináért

Dreissiger Ágnes | Fotózta: Kováts Dániel | 2015. Március 18.
Budapesten, a svéd nagykövetség elé szervezett demonstrációt Ruff Ágnes, annak az árva és fogyatékos magyar lánynak az egyedüli rokona, aki hónapok óta küzd azért, hogy unokahúga vele maradhasson. A követségen átvették az aláírásokat, ám ígérni továbbra sem tudnak semmit.

2280 aláírás

Egyre szürreálisabb és szomorúbb annak a 20 éves lánynak a kálváriája, akiért egyetlen rokona küzd most már hónapok óta. Fruzsináról több ízben írtunk: a lassan két és fél éve Malmőben élő árva és fogyatékos lánynak senkije sincsen Magyarországon, Svédországban él az egyedüli olyan rokona, aki szeretne és tudna is róla gondoskodni.

Mivel a lány fogyatékos, így magát ellátni nem tudja: a svéd állam éppen ebbe kapaszkodik, amikor mostanra jogerős ítéletben kimondta: Fruzsinát haza kell küldeni Magyarországra. Csakhogy a lányra itthon lakóotthon várna. Ép ésszel nehéz felfogni, hogy ebben az esetben sem lehet semmit tenni, hiszen Svédországban mégis a családjával élhetne tovább.

Ruff Ágnes, a nagynénje most azért utazott Magyarországra, hogy azt a 2280 darab aláírást átadja a svéd nagykövetségen, amit kint gyűjtött össze Fruzsináért. A sajtó munkatársain kívül nagyjából húszan lehettek a demonstráción. Az egyik nő a Nők Lapja Cafénak azt mondta: 45 éves, de még soha nem volt semmilyen tüntetésen, vagy demonstráción. “De ez egy olyan ügy, ami mellett muszáj kiállnom” mondta.

Ruff Ágnes, Fruzsina nagynénje az aláírásokkal

Nem felnőtt, de mégis?

A nagynéni szerint az egyik legfelháborítóbb dolog, hogy a kinti Migrációs Hivatal semmibe veszi a közel 2300 összegyűjtött aláírást. “Fruzsina videóját 1,2 millióan nézték meg, több tízezer megosztást kapott. A kinti hivatalnak ez egyáltalán nem számít” mondja Ruff Ágnes, aki mindössze két napra érkezett Magyarországra: addig a 19 éves nagylánya vigyáz kint Fruzsinára.

Az ügy egyébként most úgy áll, hogy a Migrációs Hivatal elindított egy új eljárást, ám ebben már sem Fruzsinát, sem a nagynénjét nem hallgatják meg. A magyar kormány is bekapcsolódott, és felajánlottak anyagi segítséget is, hiszen a svédek fő kifogása éppen Fruzsina pénztelensége. Hogy a hivatal végül milyen döntésre jut, senki nem tudja, ám az eddigiek alapján nem sok jóra lehet számítani.

“Kétszer hívták be eddig Fruzsit: egyszer egy hazautazáshoz szükséges érvényes repülőjeggyel kellett volna megjelennie, utána viszont saját magának kellett volna fellebbeznie a döntés ellen. Egy fogyatékos embertől ez nem várható el, a Hivatal hatalmas hibát követett el, és ezt ők is tudják”  mondta a nagynéni a demonstráción. Szerinte most az új eljárás sem szól másról, mint hogy egy egyszeri gondnokot találjanak Fruzsinának, aki átveszi helyette a döntést, majd kikíséri a repülőtérre.

Svédországi magyar lány: több mint kétezer aláírást gyűjtöttek Fruzsináért

Budapesten, a svéd nagykövetség elé szervezett demonstrációt Ruff Ágnes, annak az árva és fogyatékos magyar lánynak az egyedüli rokona, aki hónapok óta küzd azért, hogy unokahúga vele maradhasson. A követségen átvették az aláírásokat, ám ígérni továbbra sem tudnak semmit.

Ruff Ágnes az aláírásokat végül egy ügyvivőnek tudta átadni, a nagykövet ugyanis éppen Stockholmban volt. Azt ígérték neki, hogy elküldik az illetékeseknek.

A magyar külügyminiszter egyébként személyesen kereste meg svéd kollégáját, méltányosságot kérve. A svéd állam többek között arra is hivatkozik: mivel Fruzsina 18 évig Magyarországon élt, jobban kötődik a szülőhazájához. Ruff Ágnes szerint a svédek felnőttként kezelik Fruzsinát annak ellenére, hogy egy nyolcéves gyerek szellemi szintjén áll.

A Svéd Migrációs Hivatalnak 1969-es fennállása óta ilyen ügye még nem volt, a nagynéni emiatt azt szeretné elérni, hogy az ügyet egyedi méltányosság szerint bírálják el. Nagyjából ez lehet az utolsó szalmaszál, amibe kapaszkodhatnak.

Exit mobile version