Mi lesz veled, Corvinus?

Dreissiger Ágnes | 2015. Május 21.
Nem először, de újra és újult erővel röppent fel a Corvinus Egyetem feldarabolásának híre. Szerdán sosem látott tömeg gyűlt össze a hallgatói fórumon, a HÖK-elnök állítja: a 14 ezer hallgatóval együtt mindent megtesznek ennek megakadályozásáért.

Darabokra szedik?

Petíciót és Facebook-oldalt is indítottak a Corvinus Egyetem budai campusának diákjai és oktatói, akik szerdán egy fórumon fogadták meg, hogy nem hagyják eladni a Villányi úti ingatlanokat. Elsőként a VS.hu írt arról, hogy feldarabolják az egyetemet: a kertészettudományi, az élelmiszer-tudományi és a tájépítészeti kart leválasztják, a Villányi úti ingatlanokat pedig eladják, hogy az azért kapott pénzt is a Budai Vár újjáépítésére fordítsák. A “Nem adjuk a jövőt” petíciót egyébként egy nap alatt több mint tízezren írták alá.

Szerdán emiatt fórumot tartottak az egyetemen, ahova a dolgozókon és a hallgatókon kívül meghívták Palkovics László felsőoktatási államtitkárt is. Ő azonban azt üzente: azért nem vesz részt a fórumon, hogy egyelőre nincs miről beszélni, az átalakítások csak 2-3 hét múlva lesznek olyan állapotban, hogy azokat meg lehessen vitatni.

A fórumon elhangzott, hogy az egyetem eddig semmilyen hivatalos értesítést nem kapott még arról, hogy szét akarnák darabolni a kertészettudományi kart, és arról sem, hogy a campust el akarnák költöztetni. A diákok és a tanárok is elmondták a gyűlésen, hogy nem fogják hagyni, hogy a campust elköltöztessék.

Fotó: Europress

A HÖK mindent megtesz

A “Százezren a Budai Campusért” nevezetű Facebook-oldalon többek között azt írják: “Már anyám is oda járt 50 éve, most meg már a lányom is ott koptatja a padokat. Nagyon bízom, hogy a fiatalokban van spiritusz.”

Kaizinger Tamás Töhötöm, a Corvinus Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke közleményt juttatott el a Nők Lapja Cafénak, amiben azt írja: hallgatóként és érdekképviselőként úgy látja, a budai és pesti karok között az elmúlt évben már egyértelműen láthatóak a sikeres integráció jelei. Létező jelenés a “corvinusos életérzés”, amelyet mind a hat kar hallgatói magukénak mondhatnak, és megszűnt a szegregáltság a két campus közös szervezeteinek, rendezvényeinek és tanóráinak köszönhetően.

Azt is írta: közös véleményük, hogy az idén tízéves Corvinusra valamennyi kar egyformán büszke lehet. “A Hallgatói Önkormányzat kijelenti, hogy egyértelműen nem támogatja az egyetem bármely karának bármilyen nemű elcsatolását. Amennyiben a kormányzat hivatalossá teszi a Corvinus átalakításának tervezetét, a Hallgatói Önkormányzat a 14 ezer hallgatóval közösen minden tőle telhetőt megtesz, hogy az integrált intézményi felépítést megőrizze az átalakítás ellenében.”

A Miniszterelnökség szerdán közleményben határozottan cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint a felsőoktatás átalakításával összefüggő bármilyen döntés, vagy tervezet és a Nemzeti Hauszmann Terv finanszírozása, így a budai Vár rehabilitációja között bármilyen összefüggés lenne.

A Kertészeti eladása nem először merült fel. Már 2002-ben is voltak konkrét tervek a Villányi és a Ménesi út közötti terület értékesítésére, illetve az intézmény Gödöllővel való egybeolvasztására. Az akkori szándék azonban megbukott a váratlanul nagy erejű tiltakozó felbuzduláson. Az egyetem tanárai és hallgatói élőláncot szerveztek, és a nagyobb botrány elkerülésére a kormányzat elállt a tervektől, pedig akkoriban még nem egyéb célokra, hanem egyetemfejlesztésre – többek között a gödöllői Szent István Egyetem fejlesztésére – fordították volna a pénzt. A campus területén található a 7,5 hektáros Budai Arborétum, amelynek legrégebbi részét még 1893-ban alapították. Ez a park volt a főváros első és az egyetlen máig is létező, kertészeti oktatásra használt területe. Az arborétum 1975 óta, tehát negyven éve fővárosi jelentőségű természetvédelmi terület.
 
Exit mobile version