Már csak ketten vannak kórházban a fertőzés miatt bevitt menekültek közül

Horowitz Katalin | 2015. Július 29.
Már Magyarország területén fertőződtek meg azok a menedékkérők, akiket kedden késő este Budapesten szállítottak kórházba ismeretlen fertőzés miatt. A Migration Aid szerint ez többek között a börtönöket idéző körülmények miatt is lehet, ahogy a menekülteket várakoztatják.

A Migration Aid közösségi kezdeményezés a Magyarországra érkező menekültek segítésére alakult 2015-ben. A csoport szóvivője, Zsohár Zsuzsanna az NLCafé megkeresésére elmondta: az 56 menedékkérő közül, akiket kedden este egy busszal szállítottak az Egyesített Szent László és Szent István Kórházba, csupán kettőt tartottak bent, egy felnőttet és egy gyereket. Egyiküknek sem súlyos az állapota.

A szóvivő elmondta, egyelőre meghatározatlan a kórokozó, ugyanis csak a tegnap este levett minták kitenyésztésével lehet azonosítani, a folyamat pedig néhány napot igénybe vesz. Zsohár Zsuzsanna azonban hozzátette, nem elképzelhetetlen, hogy hasmenéses vírusról van szó, főként, ha figyelembe vesszük azokat a higiéniai körülményeket, amelyek között a menedékkérőket szinte fogva tartják az úgynevezett határrendészeti őrizet során, mielőtt beléphetnének az országba.

Képünk illusztráció

“A velünk önkéntesként dolgozó orvosok szerint ezek az emberek már Magyarország területén fertőződtek meg – mondta a Migration Aid szóvivője. – Ezek a fertőzések ugyanis jellemzően 1-2 napos lappangási idejűek, az érintettek pedig, akikkel beszéltünk, ennél hosszabb ideje tartózkodnak az országban. Sajnos a határrendészeti őrizet során szinte börtönhöz hasonló körülmények vannak, sőt a röszkei hangárban például tisztálkodási lehetőség sincs.”

Az egészségügyi dolgozók egybehangzó véleménye, valamint az önkéntesek tapasztalata alapján a menedékkérelmi eljárásban résztvevő intézmények túlterheltsége miatt bekövetkezett rossz higiénés állapotok, a hiányzó mosási és tisztálkodási lehetőségek, valamint a határrendészeti és a befogadó állomások közötti hosszadalmas utazás, illetve a tömegközlekedés rossz köztisztasági állapota nagymértékben hozzájárulhat a tömeges fertőzések kialakulásához – áll a Migration Aid közleményében.

További cikkek a menekültekről az NLCafén:

Exit mobile version