Gendersemleges bankjegyeket tervezett egy finn designer

Horowitz Katalin | 2015. Október 12.
A finn Merkytis nevű desingstúdió csapatának elege lett a bankjegyek illusztrációinak főleg férfiak által dominált világából, ezért egy olyan kollekciót készítettek, amelynek bankóin nők és férfiak egyaránt láthatóak.

A válogatásba olyanok kerülhettek be, akik szép sikereket vagy elismerést kiváltó teljesítményt értek el a művészettől a tudományon át a politikáig.

A finn csapat az euró bankjegyeket vette “kezelésbe”, de nemcsak a pénzeken látható arcképeket cserélték le, hanem a színvilágot is felturbózták. Az élénk színű bankók az élénksárgától a fukszián át a türkizig a szivárvány színeiben pompáznak.

A 10 eurós bankjegyen a közép- és hosszútávfutó Paavo Nurmi látható. A Repülő Finn néven is emlegetett sportoló 22 világrekordot állított fel, és 9 olimpiai aranyérmet szerzett a XX. század első felében.

A 20 euróson Minna Canth finn író és nőjogi aktivista szerepel. A hét gyereket nevelő özvegy a családi vállalkozás menedzselése mellett még arra is talált időt a XIX. században, hogy szót emeljen, amiért a nőktől nem nézték jó szemmel, ha meg akarják valósítani az álmaikat, pláne, ha véleményük is van valamiről.

Az 50 eurós bankjegyen Kaj Franck látható, aki 1940 és 1980 között elismert formatervező, illetve az Arabia porcelángyár művészeti vezetője volt.

A 100 eurósra Helvi Leiviskä arcképe került. A finn zeneszerző, író és tanár aki a finn zeneakadémia, a Sibelius Egyetem könyvtárának is munkatársa volt.

Az 500-as bankjegyen Elias Lönnrot orvos, filológus és néprajzkutató szerepel, akit a legtöbben onnan ismerhetnek, hogy ő állította össze a Kalevalát, a finnek nemzeti eposzát.

A 1000 euróson Lenna Peltonen-Palotie genetikus látható, akit a világ egyik vezető molekuláris genetikai szakértőjeként tartottak számon. Életművének központi eleme a finn népesség körében gyakran előforduló örökletes betegségek génjeinek feltérképezése.

Várjuk a hasonló magyar tervek megjelenését!

További cikkek a genderről az NLCafén:

Exit mobile version