Lezuhant gép: repülővel szállítják haza az egyiptomi tragédia áldozatait

nlc | 2015. November 02.
Repülőgép indult vasárnap este Kairóból Szentpétervárra az előző napon Egyiptomban lezuhant orosz utasszállító repülőgép életüket vesztett utasainak és személyzetének földi maradványaival. Orosz és egyiptomi szakértők a tragédia okait illetően egyik változatot sem zárják ki.

Az egyiptomi fővárosból felszállt egy gép, amely a légi katasztrófában meghalt 224 áldozat közül 162-nek a földi maradványait szállítja Szentpétervárra.

Már vizsgálják a fekete dobozt

Vasárnap késő este még sem az egyiptomi, sem az orosz hatóságok nem tudták megállapítani a gép lezuhanásának az okát. Egyetlen tény ismert, miszerint az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet egyiptomi szárnya bejelentette, hogy az ő fegyveresei lőtték le a gépet. Ugyancsak vasárnap közölte a légi katasztrófák kivizsgálását végző, moszkvai székhelyű államközi légügyi bizottság (MAK) vezetője, hogy a repülő már földet érés előtt darabjaira hullott, azok húsz négyzetkilométeres körzetben szétszóródtak.

Orosz és egyiptomi szekértők Maxim Szokolov orosz közlekedési miniszter társaságában a helyszínre siettek, ahol megtalálták a két fekete dobozt. Mind Egyiptomban, mind Oroszországban megkezdték a vizsgálatot, miközben Franciaországból és Németországból várnak további szakértőket Egyiptomba annak a megszokott procedúrának a keretében, amelyet az Airbusokkal kapcsolatos szerencsétlenségek esetében végeznek. Szokolov egyébként korábban nem tartotta hitelesnek a merénylettel kapcsolatos változatot.

A lezuhant gép roncsai – Forrás: Egypt Independent

17 gyerek volt a fedélzeten

A Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) légitársaság Sarm-es-Sejk üdülőhelyről Szentpétervárra tartó repülőgépe a felszállás után 23 perccel zuhant le a Sínai-félszigeten szombat reggel. A több mint 18 éves Airbus A-321-es típusú gépen 217 utas – köztük 17 gyermek – és héttagú személyzet tartózkodott, a katasztrófát senki nem élte túl.

Exit mobile version