Rákaptunk a sertéshúsra

nlc | 2016. Január 16.
Elsősorban a nagyáruházláncoknál nőtt meg a sertéshús-vásárlási kedv.

Egyértelműen érezhetően megnőtt a sertéshús iránti kereslet az év eleji áfacsökkentés hatására, január elsejével ugyanis 27-ről 5 százalékra csökkent a sertés tőkehús áfája. Elsősorban a nagyáruházláncoknál nőtt meg a sertéshús-vásárlási kedv, illetve az átlagos vásárlások mennyisége.

Máris jobban fogy a sertéshús

Bizonyos sertéshúsrészek (fej, toka- és hasi szalonna, körmök) áfabesorolása még nem teljesen nem egyértelmű. A legkeresettebb tőkehúsok, a karaj, a comb, tarja, lapocka az 5 százalékos áfakulcs alá tartoznak frissen, hűtve és mélyhűtve is. A feldolgozott húsfélék, a szalámi, kolbász és a húst nem tartalmazó szalonna azonban továbbra is 27 százalékos áfa körbe tartozik. Ugyancsak maradt a magasabb áfatartományban a belsőség, máj, velő, a zsír, illetve a sertésfejhús, a fül, a farok, a láb.

Forrás: Népszabadság/Népszava

Exit mobile version