Pert nyertek a melegek Kaposvárral szemben

nlc | 2016. Január 29.
Perre ment az LMBT szövetség Kaposvár ellen egy jogszerűtlennek ítélt szabálysértési bírság miatt.

Az LMBT Szövetség tavalyi kampánya keretében tíz magyar városban tartott ismeretterjesztő foglalkozásokat annak érdekében, hogy a társadalom legyen megértőbb a leszbikusokkal, melegekkel, biszexuálisokkal  és transzneműekkel.

Ahogy minden városban, Kaposváron is bejelentették a rendőrségen a rendezvényt, és bár ott is megkapták rá a zöld jelzést, az esemény napján a közterület-felügyelők arra utasították a demonstrálókat, hogy bontsák le sátrukat, mivel arra nem kértek közterület-foglalási engedélyt. A rendezvény szervezői hiába mutatták meg a rendőrségtől kapott dokumentumot, ragaszkodtak a bontáshoz. Az LMBT Szövetség azonban nem bontotta le a sátrat, ezért 20 ezer forintos szabálysértési bírságot rótt ki rájuk a városháza – számolt be róla a Népszabadság.

A szövetség először a polgármesteri hivataltól kérte a bírság visszavonását, arra hivatkozva, hogy rendezvénye a gyülekezési jog hatálya alá tartozik, amibe az önkormányzatnak nincs joga beleszólni. Miután a polgármesteri hivatal nem vonta vissza a bírságot, az LMBT bírósághoz fordult.

A Kaposvári Járásbíróság a tárgyaláson az LMBT-nek adott igazat. Kimondták: a bírságolással az önkormányzat saját rendeletével ment szembe, hisz abban megfogalmazták: a gyülekezési jog hatálya alá tartozó rendezvényekre nem kell közterület-foglalási engedély.

Exit mobile version