50 ezer menekültet toloncolnának ki Ausztriából

nlc | 2016. Február 01.
Az osztrák belügyminisztérium közleménye szerint 50 ezer menekültet toloncolnának ki Ausztriából három éven belül.

Az osztrák belügyi tárca álláspontja alapján a legfőbb szempont, hogy kevesebb menekült lépje át Ausztria határait, úgy gondolják “ez jelenti a megoldást a problémákra”.

A menekültekkel szemben gyorsított kitoloncolási eljárást alkalmaznak majd, szorgalmazzák az országok között érvényben lévő, további kiadatási szerződések létrejöttét és a visszaküldés miatt indított járatok sűrítését. Az értesülések szerint a bevezetendő intézkedés a tartományok és az állam között január 20-án született menekültügyi intézkedés egyik része.

Maximálnák a befogadható menekültek számát Ausztriában

Az elmúlt héten arról döntöttek Ausztriában, hogy 2016-ban maximálisan 37.500 menedékkérőt engednének az országba, 2019-ig ez a szám legföljebb 130 ezerre emelkedhet. Ugyanakkor bővítik a biztonságos országok körét, Marokkó, Algéria, Tunézia, Grúzia, Mongólia és Ghána is felkerül a listára. Az ezekből az országokból érkező menekültek kérelmét gyorsított eljárás keretein belül, 10 napos határidővel vizsgálják.

Svájci mintára pénzt adnának azoknak a menekülteknek, akik önként hagyják el Ausztriát. A tervek szerint amennyiben a menekült a kérelmének benyújtását követő három hónapon belül hazautazik, 500 eurós “visszatérési” segélyt kap, ha csak hat hónap után teszi meg, az összeg 250 euróra csökken.

Információs kampánnyal tájékoztatnák a menekülteket

Az osztrák kormány az új intézkedések bevezetése mellett információs kampányba is kezd, a bevándorlók országaiban és saját közösségi oldalain teszi közzé az európai bevándorlási szabályokat. A felvilágosító kampány célja, hogy a menekültek ne induljanak “téves elvárásokkal és hamis reményekkel” Európába.

A héten a hivatalába beiktatott védelmi miniszter, Hans-Peter Doskozil az osztrák közszolgálati televízióban (ORF) vasárnap megerősítette, a kitoloncoláshoz a hadsereg további járműveket bocsát rendelkezésre. A miniszter szerint a haderőben tervezett költségtakarékossági intézkedéseket az új kihívások tükrében alakítják át.

Az osztrák belügyminisztérium előzetes adatai szerint 2015-ben 90 ezer menedékkérelmet nyújtottak be Ausztriában azok, akiket még “Isten hozta a menekülteket” feliratok fogadták Bécsben. Az adatok szerint 2014-ben 28 ezer, 2013-ban 17 ezer, 2010-ben 11 ezer menekült érkezett az országba.

Exit mobile version