Megtalálták a Gyűrűk ura írójának két korai költeményét

NLCafé/MTI | 2016. Február 17.
A Gyűrűk Ura-trilógia szerzője, J. R. R. Tolkien két ismeretlen költeménye került elő egy nyolcvanéves oxfordshire-i iskola évkönyvéből.

Az 1892-ben született szerző verseire az abingdoni Our Lady’s School (Miasszonyunk Iskola) 1936-os kiadványában bukkant rá Wayne Hammond, aki az oxfordi professzor és író életének, illetve munkásságának egyik legismertebb kutatója.

J. R. R. Tolkien

Hammond azért kereste fel az iskolát, mert megtalálta a Gyűrűk ura írójának egy feljegyzését, miszerint két költeménye is megjelent az Abingdon Chronicle című kiadványban. Miután kiderítette, hogy a folyóirat az Our Lady’s School évkönyve volt, felvette a kapcsolatot az iskola igazgatójával, Stephen Oliverrel, aki egy, a már végzett diákoknak szervezett rendezvényre készülve ráakadt az évkönyvre. “Nagyon örültem, amikor megleltem a verseket, mivel rajongok Tolkienért. Izgalmas volt felfedezni az iskolánkkal való kapcsolatát” – mesélte a direktor.

Miről szól a fáma?

A The Shadow Man című költemény annak a versnek egy változata, amely Tolkien Bombadil Toma kalandjai című művében jelent meg 1962-ben. Egy férfi és egy nő egymásra találásáról szól, akik a találkozás után egy árnyékon osztoznak.

A Noel című vers egy karácsonyi költemény, amely Szűz Máriát állítja a középpontba – talán ezért is küldte Tolkien az iskolának, amely a nevét viseli.

A The Guardian című brit lap beszámolója szerint az iskola azt tervezi, hogy kiállításon mutatja be a verseket és keletkezésük hátterét. “Mindkét költemény rendkívül hangulatos és titokzatos légkör hatja át. Nagyon megindított, amikor először elolvastam őket” – mondta Oliver.

Kapcsolódó írásaink:

Exit mobile version