Kötelező szülőtartás: “Csak fokozza az országban uralkodó rossz közérzetet”

Szarka Nóra | 2016. Május 17.
Nemsokára kötelező lehet a szülőtartás itthon, de a törvényjavaslat egyelőre rengeteg kérdést vet fel. Ráadásul perek sokaságát indíthatja el, amelyeket a túlterhelt bíróságok nehezen tárgyalnak majd.

Május elején nyújtotta be a minisztérium a polgári törvénykönyv legújabb módosító csomagját, amely a többi közt a kötelező szülőtartást is tartalmazza. A Ptk. jelenleg is ad lehetőséget arra, hogy adott esetben a gyermeknek gondoskodnia kell idős szüleiről, ám ha a parlament elfogadja a módosítást, a jövőben már bíróság kötelezheti a gyereket a szülő eltartására. A javaslat szerint a fizetős állami és az egyházi fenntartású intézmények is beperelhetik majd a hozzátartozókat, ha az ellátás ellenértékét nem, vagy csak részben tudja finanszírozni az idős személy.

“Antiszociális a bevezetendő törvény, ez szerintem csak fokozza az országban uralkodó rossz közérzetet – mondta el az NLCafénak dr. Szűcs Andrea családjogász, a Magyar Ügyvédi Kamara alelnöke. – A szülőtartás nem újdonság, de eddig vizsgálni kellett a szülő és a gyerek közötti viszony milyenségét és a rászorultságot is. Például az a szülő, aki nem segítette kiskorú gyermekét akkor, amikor kötelessége lett volna, nem perelheti a gyerekét később szülőtartásra. Illetve perelheti, csak a bíróság nem adott helyt egy ilyen követelésnek, legalábbis eddig. Még a házastársi tartásnál is vizsgálni kell, hogy érdemes-e rá, illetve rászorul-e.

Az előterjesztésre kerülő törvényjavaslatból ezt kihagyják, csak a rászorultság számít. Tehát ha a gyerek Ausztráliában él, és nagyon jó a kapcsolata a szüleivel, sokat beszélnek és szeretik egymást, mégsem képes arra, hogy orvoshoz vigye vagy napi szinten ellássa a hozzátartozóját, rászorultsági alapon kötelezhetik szülőtartásra a gyereket, a jelenlegi javaslat szerint. Véleményem szerint erre való a szociális háló: az egész életében dolgozó, járulékot fizető állampolgár kaphasson juttatást, gondoskodást az államtól idős korában. Úgy tűnik, hogy az állam ki akar vonulni ebből a szférából, ami igencsak méltánytalan. Nemcsak a járulékok vándorolnak éppen ilyen célokra az államkasszába. Rengetegen vannak, akik rokon és végrendelet nélkül halnak meg, az ő vagyonukat is a magyar állam örökli. Ez is egy komoly bevételforrás, ugyanis rengeteg az ilyen eset, ebből is lehetne finanszírozni az idős és rászoruló emberek ellátását.

A tartásra kötelezett gyerek jövedelmének maximum ötven százalékában állapíthatják meg a tartásdíjat, ami szintén felvet egy halom kérdést: például mi van azokkal, akik eleve három gyereket nevelnek, ők hogyan tudnak majd a szüleikről gondoskodni? Ráadásul olyan érzése van az embernek, mintha az idős személyt azonos pozícióba helyezné ez a törvényjavaslat a kiskorú gyerekkel, holott ez közel sem így van. És akkor még a bíróságok túlterheltségéről nem is beszéltünk, amelyek perek sokaságát tárgyalja majd, és az amúgy is túlterhelt bíróságok képtelenek lesznek megbirkózni mindezzel” – mondta el a családjogász.

Az is perelhet, aki ténylegesen eltartja a szülőt, de nem rokon

“Olyan idős személyek esetén, akiknek a szociális ellátásáról akár állami, akár egyházi fenntartású intézmények – nem térítésmentes szociális ellátás juttatásával – gondoskodnak, és az idős személy az ellátás ellenértékét nem, vagy csak részben tudja finanszírozni, a ki nem fizetett térítési díjat követelni lehet a szülője iránt tartásra kötelezhető nagykorú gyermektől” – ez áll a javaslatban.

Az Európai Unió országai mind ismerik a szülőtartás intézményét. Ezzel a kérdéssel foglalkozni kell, mert a demográfiai adatok alapján egyre kevesebb a gyerek és egyre több az idős ember, viszont a tartási kötelezettség sehol nem automatikus, mindenhol vizsgálják, hogy milyen okból kerül a szülő olyan anyagi helyzetbe, hogy nem képes már magát eltartani. Például a német polgári törvénykönyv is kiemeli, hogy csak akkor jár a szülőtartás, ha az adott szülő eleget tett a gyermek felé a gondoskodási kötelezettségének.

Számtalan kérdés akad:

Itt olvashatsz még többet a szülőtartásról: 

Exit mobile version