Életveszélyes kávéscsészéket tiltottak be – ne használd ezeket!

nlc | 2016. Május 26.
Kínai eredetű kávéscsészéket vontak ki a forgalomból, a rendszeres használat során ugyanis a csészékből az egészségre veszélyes mennyiségű kobalt oldódhat ki. A magyarországi forgalmazó, a Möbelix a termékek árát vásárlóinak visszatéríti.

A kínai eredetű kávéscsészét az osztrák hatóság vonta ki a forgalomból, miután az Európai Unió gyorsvészjelző (RASFF) rendszerén riasztás érkezett, hogy a csészékből azok használata során kobalt oldódhat ki. A kávéscsészéket Magyarországon az MMXH Lakberendezési Kft. (Möbelix) áruházaiban forgalmazták. A Möbelix kéri vásárlóit, minél előbb vigyék vissza a terméket, az árát pedig természetesen visszatérítik számukra.

Ezt a típusú kávéscsészét ne használd

Ezért veszélyes a csészékből kioldódó kobalt

A kobalt nyomelem, a B12-vitamin (kobalamin) központi atomja, kis mennyiségben az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, ugyanakkor nagyobb mennyiségben, rákkeltő hatása miatt az egészségre veszélyes. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) a kobaltot és kobaltvegyületek csoportját lehetséges emberi rákkeltőként a 2B csoportba sorolta be.

A forgalomból kivont kávéscsészékből az osztrák hatóság mérései szerint mintegy hússzoros mennyiségű kobalt oldódott ki, amely rendszeres használat mellett ártalmas lehet az egészségre.

(NÉBIH)

Exit mobile version