Brexit: kilépnek a britek az EU-ból

MTI/BBC/NLCafé | 2016. Június 24.
Szoros eredménnyel ugyan, ám miden bizonnyal a Brexit-tábor nyerte Nagy-Britanniában az EU-tagságról rendezett népszavazást.

A BBC és más brit sajtóorgánumok péntek reggeli előrejelzése szerint a Brexit-tábor, vagyis a kilépés hívei nyerték meg a brit EU-tagságról rendezett népszavazást. A maradásra 48 százalék, míg a kilépésre 52 százalék szavazott az előzetes számítások szerint.

London és Skócia nagy többséggel a maradás mellett szavazott, ám Wales és a vidék az EU-ból való kilépés mögé állt.

Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) vezetője azonnali lemondásra szólította fel David Cameron miniszterelnököt.

Tanácskozás lesz

Tanácskozást tartanak szombaton Berlinben az Európai Unió alapító országainak külügyminiszterei, hogy megtárgyalják a brit EU-népszavazás következményeit.

A német külügyminisztérium vendégházában, a Villa Borsigban rendezendő tanácskozáson Németország, Franciaország, Olaszország és a Benelux-államok diplomatái vesznek részt. 1957-ben ez a hat ország alapította az Európai Gazdasági Közösséget, az Európai Unió elődjét.
 Az elmúlt hónapokban már volt két hasonló találkozó.

A forint is gyengült

Jelentősen gyengült a forint péntek kora reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben hajnal óta, a Brexit hírére. Az euró jegyzése a kora hajnali 312,97 forintról 318,16 forintra, a dolláré 273,98 forintról 289,16 forintra, a frank árfolyama pedig 284,39 forintról 296,44 forintra változott pénteken, percekkel reggel 6 óra előtt. Az euró árfolyama is esett a dollárhoz képest: a hajnali 1,1424 dollárról 1,0915 dollárra.

Exit mobile version