Mindent betiltanak a britek, aminek köze van az EU-hoz

nlc | 2016. Augusztus 30.
Nem csak az unióból lépnének ki, hanem a metrikus rendszert is maguk mögött hagynák a britek, aminek bevezetése amúgy sem ment fényesen.

Már vagy hét éve be kellett volna vezetniük a briteknek a metrikus mértékegységeket, mint a kilogrammot, a centimétert vagy a litert. Bár törvény nem tiltja a régi, “birodalmi” mértékegységek használatát, de azok csak tájékoztató jelleggel, a hivatalos metrikus mennyiség mellett szerepelhetnek. A Brit Súly- és Mértékegység-szövetség most amellett kampányol, hogy a BREXIT után térjen vissza minden az eredeti kerékvágásba, és felejtsék el a kilókat meg a deciket és a centiket.

A hagyományos rendszerért lobbizók azt szeretnék, ha szabadon választhatna a kereskedő, melyik jelölést használja.  Ehelyett egy kusza állapot uralkodik a szigetországban, ahol félresikerült a “metrizálás”.

A tejesflakonokra ráírják ugyan, hogy 3,408 liter, de nem felejtik le róla azt sem, hogy 6 pint. Az autók mérőórája mérföldben mér, akárcsak az utakon a távolságot. A benzinkúton már literre adják az üzemanyagot, de a guminyomást csak font/négyzethüvelyk mennyiségben lehet beállítani.

A legjobb példa arra, hogy mennyire nem érdekli az angolokat a metrikus rendszer, az a The Times rendőrségi híreket közlő rovata, ahol egy átlagos hír arról szól, hogy a 11 hüvelyk magas, 196 font súlyú sofőr, miután megivott három pint sört, autójába ülve 800 yard megtétele után 30 mérföldes sebességgel csapódott az emeletes busznak.

Exit mobile version