Ezekre figyelj, ha jövőre érettségizel

nlc | 2016. Augusztus 30.
Megbolygatják kicsit az érettségi szabályait, így másként pontoznak majd, és új szempontok is bekerülnek az értékelésbe.

Egy kormányrendelet miatt változik az érettségi vizsgák követelménye és pontozási rendszere is. A magyar nyelv és irodalom középszintű írásbeli vizsgára ugyanúgy 240 perc jut majd. Eddig szövegértés és szövegalkotás volt a vizsga két része, és előbbire hatvan, utóbbira száznyolcvan perc jutott. Jövőre már kilencven perc lesz arra, hogy végezzen a diák a szövegértés és érvelés vagy gyakorlati szövegalkotás feladatokkal. A második részben műértelmező szövegalkotás lesz a feladat, százötven perc alatt.

Másként is pontoznak majd: a magyarérettségi első feladatlapjára 50, a másodikra 40 pontot adnak, és mostantól beleszámít a helyesírás és az íráskép is. Előbbi legfeljebb 8, utóbbi maximum 2 pontot ér.

Szóbelinél bevezetik a “kifejtés nyelvi minősége” kategóriát, amivel az elérhető 50 pontból 15-öt lehet megszerezni vagy elveszteni.

Maradhatnak az évszámokat tartalmazó történelmi atlaszok is. A szakgimnáziumok tanulóinak kötelező lesz érettségizniük egy szakmai tantárgyból is.

Forrás: eudiline.hu

Exit mobile version