Hidegfront vagy napsütés? Ilyen idő lesz az első őszi hétvégén

nlc | 2016. Szeptember 02.
Az utóbbi hétvégék időjárására gondolva meg sem lepődünk, hogy ismét hidegfront közelíti meg az országot. Mert miért is ne újra a hétvégére romoljon el az idő?! Ennek ellenére úgy tűnik, szeptember első hétvégéjét mégsem az eső uralja majd. Milyen időre számíthatunk? Íme.

A Kárpát-medence időjárását eleinte anticiklon alakítja, melynek peremén észak felől gyenge hidegfront közelíti meg hazánkat. A front lehűlést nem hoz, hatására ugyanakkor kissé megnövekedhet a felhőzet.

Pénteken az ország nagyobb részén napos, gomolyfelhős idő várható. A Nyugat-Dunántúlon és északon helyenként kisebb zápor, sőt egy-egy zivatar is előfordulhat. Este már sehol várható csapadék. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26-30 fok között alakul, késő estére 16-22 fok közé hűl le a levegő.

Szombaton a péntekihez hasonló időjárásra számíthatunk. Az éjszakai hőmérsékletek általában 9-15 fok közé süllyednek, de a fagyzugos helyeken ennél kissé hidegebb, a belvárosokban pedig néhány fokkal enyhébb lehet a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 27-30 fok között alakul. Így igazi nyári időre számíthatunk az első őszi hétvégén.

Vasárnap folytatódik a szeptemberi nyár, estétől ugyanakkor már ismét gyülekezhetnek fejünk fölött a felhők, és egyre több helyen eredhet el az eső. A legtöbb csapadékra a Dunántúlon élőknek kell felkészülniük.

Hétfőn sajnos már az ország nagyobb részén hullik az égi áldás.

(MET)

Exit mobile version