Segélyért válnak a fiatal házasok Somogyban

nlc | 2016. Szeptember 28.
Egyre több az elvált fiatal a somogyi falvakban, ahol nincs munkalehetőség, csak a közmunka és a szociális segély. A kormány döntése szerint egy családban csak az egyik fél jogosult a szociális segélyre, ezért papíron elválnak, és szét is költöznek.

Nem új keletű dolog trükközni a lakcímmel társadalmi rétegtől függetlenül. Van, aki azért jelenti be gyermekét egy kerülettel arrébb a nagyszülőkhöz, hogy egy jobb oviba járhasson, van, aki azért költözik el papíron, hogy megkaphassa a havi 22 800 forintos szociális segélyt. Ez utóbbira egyre több példa van Somogy megye szegény falvaiban, ahol munkalehetőség híján efféle trükkök kellenek az életbenmaradáshoz.

Az ifjú házasoknak többségének nem maguktól jutott eszébe, hogy papíron elváljanak és szétköltözzenek. A sonline.hu-nak nyilatkozó párok szerint a tanácsot a hivatalban kapták a szociális ügyek intézőitől. Persze csak halkan, jóindulattal, mert mindkét fél érzi a helyzet abszurditását.

Kalányos István roma jogvédő úgy tudja, Babócsán egy utcányi fiatal megfogadta a tanácsot, és papíron elváltak. Szerinte ez nem azokra nézve szégyen, akik élnek a kiskapuval, hanem azokra, akik ilyen törvényeket hoznak.

Exit mobile version