Az iskolai büfék kínálatának egészségesebbé tételét szorgalmazza a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak), a kezdeményezést támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) is.
Király Nóra, a Ficsak alapítója csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón elmondta, az elmúlt években sok szülő kereste meg a szervezetet azzal, hogy nem elégedettek az iskolai büfék kínálatával. A szervezet felmérést végzett, és arra jutott, hogy “borzasztóak” az állapotok, mert a gyerekek korlátlanul, felügyelet nélkül vásárolhatnak meg magas só- és cukortartalmú ételeket – fogalmazott Király Nóra.
A Ficsak ezért az Emmi támogatásával társadalmi összefogásra buzdít, hogy a jövőben biztosítva legyen a gyerekek egészséges életmódja akkor is, ha a büfében vásárolnak ételeket – közölte a szervezet vezetője.
A kormánynak fontos, hogy megóvja az emberek egészségét, ennek érdekében az elmúlt években már számtalan döntést hoztak. Ilyen volt a dohányzás betiltása zárt helyeken, a chipsadó és a mindennapos testnevelés bevezetése, a közétkeztetés reformja, valamint a chipsadó hatálya alá eső termékek kitiltása az iskolai büfékből, étel- és italautomatákból – hangsúlyozta az államtitkár.
Kovács Lázár séf a sajtótájékoztató végén bemutatott egy egészséges ételekből összeállított kosarat, benne például gyümölcssalátával, magas hústartalmú felvágottakkal, különböző magvakkal és egészséges ivólevekkel.