Ő lehet az új budapesti amerikai nagykövet

nlc | 2017. Március 07.
Egykori tévés és egyetemi tanár is esélyes a budapesti nagyköveti kinevezésre.

Donald Trump tavalyi kampányának valamelyik tehetős adományozója kaphatja a budapesti nagyköveti posztot – írja az Index diplomáciai és magyar kormányzati forrásokra hivatkozva.

A poszt esélyesei között emlegetik a magyar származású George Patakit, New York állam volt  kormányzóját. Ám a lapnak nyilatkozó források szerint minimális az esélye, hogy ő lesz az új nagykövet, mivel az előválasztásokon ellenfele volt Trumpnak, akit bírált és visszalépésre is felszólította. Ráadásul Pataki különösebben nem is akar nagykövet lenni.

Az egykori tévés műsorvezető Susan Hutchinson, Washington állam republikánus pártelnökéről viszont úgy tudni, szívesen jönne Budapestre. Ő ráadásul Trump támogatói között volt, így elképzelhető, hogy az elnök megjutalmazza őt a nagyköveti poszttal. Hutchinson magyar kötődése, hogy a Charles és Lisa Simonyi Alapítvány a Művészetekért és Tudományért ügyvezető igazgatójaként tevékenykedik, illetve 2014 őszéig a Hungary Initiatives Foundation (HIF) egyik kurátora is volt.

A legideálisabb jelöltként Christopher Ballt, a Quinnipiac Egyetem közgazdászprofesszorát emlegetik a lapnak nyilatkozó szakértők. Ball húsz éve foglalkozik Magyarországgal, a kilencvenes években élt is nálunk, és az ELTE-n tanított. Folyékonyan beszél magyarul, a felesége erdélyi magyar. Egyetemén a Közép-európai Intézet Széchenyi nemzetközi gazdasági tanszéknek igazgatója, illetve ő a tiszteletbeli magyar konzul Connecticutban.

Elképzelhető persze az is, hogy nem közülük kerül ki a leendő nagykövet, ugyanis a diplomáciai források azt állítják, hogy a Trump-kampány adományozói közül nagyon sokan szeretnék elnyerni a posztot.

Exit mobile version