“Szociális bázis lettem, egyfajta lelki atomerőmű” – Erzsó 10 éve segít rászoruló gyerekeknek

Szarka Nóra | 2017. Március 26.
10 évvel ezelőtt kezdődött mindez Vanyarcon, amikor Erzsó észrevette, hogy délutánonként megtelik a háza gyerekekkel. Kezdetben csak a saját gyerekei és azok barátai jöttek hozzá, később pedig egyre többen csatlakoztak. Beszélgetni, tanulni, játszani jöttek az asszonyhoz, aki szívesen foglalkozott velük.

Elmaradott kis település Nógrád megyében Vanyarc, ahol a közlekedés talán a legrosszabb, akinek nincs kocsija, szinte el van zárva a külvilágtól. A faluban 1300-an laknak, és sok család nehéz körülmények között él. Itt lakik Bálint Csabáné Erzsó is, aki 5 saját gyereket nevel, meg még 15 “másik sajátot”.

Minden azzal kezdődött, hogy észrevettem, mennyire szívesen vannak velem, nálunk a gyerekek. Arra gondoltam, hogy jó lenne valamilyen programot csinálni nekik a faluban, ezért először 20-25 fős gyerekcsapatokat tanítottam táncolni: főleg cigánytáncokat, de mindenféle mást is. Először a könyvtárban roptuk, aztán a Művelődési Házban heti kétszer. Olvastunk fel a Bibliából is jeleneteket, tanultunk darabokat. Aztán az egyik gyerek megkérdezte, hogy tudok-e neki segíteni a tanulásban. Ezen elgondolkodtam, és elkezdtünk ötletelni a férjemmel, hogy hogyan is tudnánk megoldani, hogy tartósan segíthessünk azoknak, akiknek erre szükségük van. Volt két épület az udvarunkon, és az egyiket elkezdtük rendbe hozni a gyerekek segítségével, hogy ott tanulhassunk, játszhassunk. 7 évig ott voltunk délutánonként, ma már van egy saját közösségi házunk, amit a váci egyházmegye vett nekünk. Mára, ha valaki bajban van, akkor tudja, hogy nyugodtan jöhet hozzám, és jönnek is. Nemcsak a gyerekek, de a szülők is, én pedig meghallgatom őket, és igyekszem segíteni.”

Erzsó minden délután fél kettőkor már ott áll az iskola folyosóján, hogy összeszedje a gyerekeit, és együtt indulnak a közösségi házba. Leckét írnak, gyakorolnak, táncolnak, mesélnek, és a nap végén közösen imádkoznak is. Erzsó e mellett rendszeresen megy családlátogatásra, így a szülők értesülnek arról, hogy mi történik a gyerekükkel az iskolában, átadja a tanárok üzeneteit, mert Erzsó “gyerekeinek” szülei nem járnak szülői értekezletekre, és a tájékoztatókat sem olvassák el otthon.

Pótanyu vagyok

Egyfajta közvetítő vagyok az iskola és a családok között, a tanárok mindig nekem mondják el először a híreket: jót is, rosszat is. Úgy látom, ez mindkét félnek jó így, én meg szívesen csinálom. Minden hónapban más és más programot készítek, a tanulás, korrepetálás és a játék meg a tánc állandó. Készülünk az ünnepekre, beszélek a hagyományokról, kézműveskedünk együtt. Délután uzsonnáznak velem a gyerekek, aztán hatkor elindulnak haza. Télen kicsit előbb megyünk haza, mert akkor korán sötétedik. Vannak óvodáskorú gyerekeim és a mostani legnagyobb tanítványom hatodikos, vagyis 12 éves, összesen 15-en vannak. Lassan 8 éve van nyári táborunk is, ilyenkor itt alszanak a gyerekek 5 napot, és nagyon élvezik, mert még strandra is eljutunk. A legtöbb gyerek különben soha nem mehetne vízpartra, ezért nagyon boldogok ilyenkor. Régen a tábort saját pénzből tartottam meg, most a helyiek adományaiból hozzuk össze.

A gyerekek mind-mind nehéz sorsúak, akik Erzsó kezei közé kerülnek, de az asszonynak sokszor sikerül csodát tennie velük. Szerinte a sikerének mindössze az a titka, hogy nagyon figyel másokra, és szeretettel motiválja a gyerekeket.

Minden hónapban egyszer sütök fánkot vagy palacsintát, igyekszem kedveskedni nekik azért a sok szeretetért cserébe, amit tőlük kapok. Pontosabban együtt csináljuk, hiszen az is jó móka, amikor közösen sütünk-főzünk. Bevezettem egy speciális jutalomrendszert is, bachtalót adok (ez cigányul szerencsét jelent) annak, aki eljön: ez kapásból egy bachtalót ér, ha a leckéjét noszogatás nélkül és jól végzi el, az legalább 2 bachtaló, és így tovább. A hónap végén ezeket a pénzeket be lehet váltani édességre, mindenki annyit vehet, amennyi jutalmat gyűjtött. Mondanom sem kell, hogy lelkesen gyűjtenek, és közben megtanulják a vásárlást, számolnak, takarékoskodnak, szóval sok mindent tanulnak belőle. Sokan anyának hívnak, és a legtöbben megosztják a legféltettebb titkukat is velem. Nagyon boldoggá tesznek a sikereik, együtt örülünk a jó jegyeknek.

Nemrégiben az egyik kis másodikosom olvashatatlan írását kezdtük el megjavítani, gyakoroltunk, és folyamatosan azt mondogattam neki, hogy meg tudod csinálni, ügyes vagy, szépen kerekítsd a betűket, és hamarosan szépen és olvashatóan tudott írni. Ugrált örömében és fel-le futkosott, hogy mindez sikerült neki! Azóta jó jegyeket hoz, a tanárok is elégedettek vele. A gyerekeim nagy része továbbtanul, és ennek nagyon örülök, ez igazi siker nálunk. Egy tanítványom már főiskolás lett, remélem, sok ilyen lesz még! Én is az ő kedvükért tettem le az érettségit évekkel ezelőtt, mert úgy gondoltam, hogy így a saját példámmal is motiválhatom a gyerekeket.”

Erzsó az érettségi után megszerezte a közösségszervezői képesítést is, meg letette a családi napközi vezetéséhez szükséges vizsgákat is. Ma már az egyházközségtől kap fizetést a munkájáért, és a közösségi házuk a Ceferino-ház hálózat tagja. Persze a sikerek mellett érik kudarcok is a munkájában. Nemrégiben el kellett küldenie egy kisfiút, mert annyira agresszív volt, hogy nem tudott bánni vele. Ez nagyon fáj neki, mert a gyerek pszichológus segítségével talán be tudott volna illeszkedni a közösségbe és az iskolába is.

Sokat segítene Erzsó munkájában:

Aki tud ebben segíteni, kérjük, tegye meg az adjkirály oldalán, ide kattintva.

Erzsó mindennapi munkája az általános iskola végéig tart, de a nagyobbakkal is tartja a kapcsolatot, szereti tudni, hogy mi van velük, ezért havonta egyszer ifjúsági klubot tart nekik.

Fontos nekem, hogy a gyerekek lássanak egy másik világot, tudják, hogy vannak lehetőségeik, ők is képesek arra, hogy jobb életük legyen, ezért csinálom az egészet. Számomra minden ember fontos, de a gyerekek különösen, hiszen ők jelentik a jövőt.”

Exit mobile version