300 forintos órabérért gyártják Kínában Ivanka Trump divatmárkáját

nlc | 2017. Április 26.
A Washington Post azt írja, hogy Ivanka Trump saját divatmárkájának darabjai egy olyan kínai gyárban készülnek, ahol a dolgozókat a törvényesen megengedettnél is több túlórára kényszerítik, irgalmatlanul kevés óradíjért.

A cikkből az nem derül ki, hogy helyileg pontosan hol működik ez a gyár Kínában, így egyelőre azt sem tudni, hogy a foglalkoztatók megszegik-e azzal a törvényt, hogy a 80 alkalmazottal működő gyár munkásai óránként 1 dollárt, azaz – jelenlegi árfolyamra átszámítva – kevesebb, mint 300 forintot keresnek.

 Az Ivanka Trump saját nevével fémjelzett ruháit gyártó kínai üzem és az amerikai elnök lánya között még van egy közbeékelt vállalat, a G-III Apparel Group. Ez a megrendelő, ez tervezi meg és gyártatja le a kollekciókat, a 158 dolláros ruhákat és a 79 dolláros blúzokat Ivanka Trump számára 2012 óta. A G-III ázsiai üzemében más külföldi márka számára (például a Tommy Hilfigernek vagy a Calvin Kleinnak) is készülnek ruhák, a Washington Post állítása szerint a dolgozók heti 60 órában robotolnak, és hetente kicsivel több mint 62 dollárt keresnek.

A lap megemlíti az amerikai Fair Labor Association (FLA) munkajogi egyesület jelentését, amely szerint G-III Apparel Group gyárában legalább tucatszor megsértették az ENSZ által jóváhagyott, nemzetközi munkaügyi normákat.

Exit mobile version