Megugrott az általános iskolás magántanulók száma

nlc | 2017. Április 28.
Folyamatosan emelkedik a magántanulók száma hazánkban. Legszembetűnőbben a budapesti általános iskolások között érzékelhető a változás. A szakértő szerint a háttérben az állhat, hogy az iskolák szabadulnának a problémás diákoktól.

2015-ben még 6835 magántanulót tartottak nyilván hazánkban, a diákok száma egyetlen éve alatt bő tíz százalékkal emelkedett, így 2016-ban már több mint 7500 gyermek tanult ebben a státusban.

A Magyar Nemzet úgy tudja, leginkább az általános iskolás magántanulók száma emelkedett 2016-ban, összesen 6018 ilyen diákot regisztráltak. A legtöbb magándiák budapesti (1025), de jelentős Pest megyei (755) és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei (541) magántanulók száma is.

Lannert Judit oktatáskutató szerint általában két ok áll a váltás hátterében. Az egyik, amikor az iskola szeretne megszabadulni a problémás tanulóktól, a másik pedig, amikor a középosztály “kimenekíti” a gyermekét az iskolából. A magántanulók számának növekedésében szerepet játszhat az is, hogy 2014 óta az iskoláknak a külföldön tanulókat ilyen státuszba sorolhatják. Az otthon tanuló diákok létszáma az összes diákhoz mérve elenyésző, tömeges jelenségről nem lehet beszélni.

Megugrott az általános iskolás magántanulók száma
Exit mobile version