Egy törvénytervezet szerint központilag meghatározott minőségellenőrzés bevezetésével az állam nemcsak finanszírozná a közétkeztetést, hanem a minőségi és a szervezési feladatokba is beleszólna – értesült a Magyar Nemzet.
A közétkeztetés reformja kétféleképpen valósulhat meg: az A verzió szerint kibővítenék a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hatáskörét, a B verzió értelmében pedig egy új, a Miniszterelnökség irányítása alá tartozó szervezetet hoznának létre a közétkeztetés feladatainak koordinálására.
A Földművelésügyi, a Nemzetgazdasági, valamint az Igazságügyi Minisztérium az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal jogköreinek kiterjesztését támogatja, mivel ez olcsóbb és kevésbé büroktatikus megoldás.
A menzák finanszírozásánál mindenképp figyelembe vennék a Nébih-pontozást és ez is számítana, amikor az állami finanszírozás nagyságáról döntenek.
A törvénytervezet tartalmazza azt is, hogy a következő tíz évben évente tizenöt-húszmilliárd forintot költenének az ellátó főzőkonyhák és az étkezéseknek helyet adó éttermek felújítására.