Pert vesztett az állam, 765 milliót fizethet Budaörsnek

MTI | 2017. Június 23.
Budaörs az iskolák államosítása után fizetendő szolidaritási hozzájárulás miatt perelte be az államot. Az elsőfokú döntés szerint pénzt kap vissza a település.

Az államnak vissza kell fizetnie a budaörsi önkormányzat számlájára mintegy 765 millió forint szolidaritási hozzájárulást – döntött első fokon, nem jogerősen a Fővárosi Törvényszék pénteken.

A bíróság csak a 2017 januárjától áprilisig befizetett összegek ügyében rendelkezett, ezért a per folytatódik. Elutasította ugyanakkor az önkormányzatnak azt a kérelmét, hogy tiltsa el az államot a bíróság a további elvonásoktól. 

A szolidaritási hozzájárulás lényege, hogy miután államosították az iskolákat, a közoktatási feladatokra pénzt szed be az állam az önkormányzatoktól. Az összeg a település adóbevételeitől függ. Mivel Budaörs az egyik leggazdagabb magyar település, a rájuk eső 2,3 milliárd forintnyi szolidaritási hozzájárulást vitatják.

A törvényszék álláspontja szerint a szolidaritási hozzájárulás intézménye nem jogellenes, az alkalmazása azonban az volt. A bíróság szerint ugyanis alkotmányossági aggályokat vet fel az olyan szabályozás, amelyben az állam az önkormányzatokat saját bevételeik terhére kötelezi közteherviselésre, mint ebben az esetben.

Exit mobile version