Akár egy évig is eltarthat, míg megtalálják Colleen Bell utódját

nlc | 2017. Augusztus 29.
Hónapokig, de akár egy évig is eltarthat, mire kiszemelik az Egyesült Államok új budapesti nagykövetét. Az előző nagykövet Colleen Bell volt, aki idén január 20-án utazott vissza Amerikába, azóta Budapesten az amerikai nagykövetség ügyvivő vezetésével működik.

Egy nagykövetség nagykövet nélkül, ideiglenes ügyvivő irányításával elvileg akár évekig is működhet (ezt a posztot jelenleg David Kostelancik tölti be a Szabadság téren), így könnyen elképzelhető, hogy Colleen Bell utódja, az új amerikai nagykövet kinevezésére még hónapokat vagy akár egy évet is várni kell. Ezt nyilatkozta az atv.hu-nak egy magas rangú kormányzati politikus, aki “kitűnően ismeri a magyar–amerikai viszonyt”.

A forrás emlékeztetett, hogy Trump elnöksége alatt lassan haladnak a kinevezések: nyárig mindössze hat kinevezettet hagyott jóvá az amerikai szenátus, azokat is a kulcsposztokon: az ENSZ-, a kínai és az izraeli nagykövetek foglalták el például az állomáshelyüket.

A lap részletezi, hogy ki jöhetne szóba az Egyesült Államok budapesti nagyköveteként, és egyik esélyesként tartják számon Christopher Ballt, a Quinnipiac Egyetem közgazdászprofesszorát. Ball húsz éve foglalkozik Magyarországgal, a kilencvenes években élt is nálunk, és az ELTE-n tanított. Folyékonyan beszél magyarul, a felesége erdélyi magyar. Egyetemén a Közép-európai Intézet Széchenyi nemzetközi gazdasági tanszékének igazgatója, illetve ő a tiszteletbeli magyar konzul Connecticutban.

Korábban szóba jött még az egykori tévés műsorvezető Susan Hutchinson, Washington állam republikánus vezetője is, aki Trump támogatói között volt. Magyar kötődése: a Charles és Lisa Simonyi Alapítvány a Művészetekért és Tudományért ügyvezető igazgatójaként tevékenykedik, 2014 őszéig a Hungary Initiatives Foundation (HIF) egyik kurátora is volt.

A legutóbbi amerikai nagykövet, Colleen Bell 2015 januárjában érkezett Magyarországra, és idén januárban az új elnök, Trump beiktatása előtt szűnt meg a megbízatása. Bell január 20-án visszautazott Budapestről Amerikába. Bell nem karrierdiplomata volt, hanem Obama elnök egyik fő adománygyűjtője, részt vett a Demokrata Párt 2012-es országos konvencióján, és tagja volt az Obama-kampány országos pénzügyi bizottságának is – emlékeztet az atv.hu.
 
Exit mobile version