Meghalt Ata Kandó

nlc | 2017. Szeptember 15.
Dolgozott Robert Capával, bejárta a világot, és végigfotózta a forradalom leverése után menekülő magyarokat. 104 éves lett volna.

Néhány nappal 104. születésnapja előtt Hollandiában elhunyt a legidősebb magyar fotóművész, Ata Kandó – írja a Mai Manó Ház blogja. Fotói a világ több gyűjteményében megtalálhatók, 2016-ban Rotterdamban, a Holland Fotómúzeumban nyílt kiállítása.

Egyik leghíresebb műve az 1956-ban elmenekült magyarokról készült fotóalbuma. A holland Violette Corneliusszal együtt a forradalom leverésének hírére elindult Hollandiából. A határ menti kisvárosokban, valamint Bécs környékén riportfotókat készítettek a magyar menekültekről, elsősorban a gyermekekről.

A képekből készült albumot már karácsonyra kiadták, és a bevételt a magyar menekült gyerekek megsegítésére ajánlották fel. A könyv magyarul csak 1999-ben jelent meg.

Ata Kandó Budapesten született 1913. szeptember 17-én, Görög Etelka néven, és miután nem tudta kimondani keresztnevét Atának hívta magát. Ezt a nevet – amit édesanyja nyitott nevelési elveinek köszönhetően meg is tarthatott – használta élete végéig. A Kandó név pedig első férjének családi nevéből lett.

Bejárta a világot, évekig élt Franciaországban – Párizsban a Magnum fotóügynökségnél dolgozott Robert Capa mellett –, Hollandiában, Amerikában, Angliában, élete utolsó szakaszában az Amszterdamhoz közeli Bergenben lakott.

Képeiből itt találsz egy válogatást.

Exit mobile version