Mérgező zabkása került a magyar boltokba

nlc | 2018. December 03.
A Nébih szakemberi egy termékteszt során szúrták ki a DON mikotoxinnal szennyezett zabból készült termékeket.

Határérték feletti DON mikotoxin-tartalom miatt azonnali hatállyal elrendelte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) több gluténmentes zab alapanyag és -termék forgalomból való kivonását – írja a HVG.hu. A szennyezett zabpehely, zabtöret és zabliszt felhasználásával készült termékeket a fogyasztóktól is vissza kell hívniuk az érintett gyártóknak.

Fotó: Unsplash

A Nébihk ellenőrei zabkásák tesztelése közben mutatták ki a mérget. Miután két terméknél is felmerült a gyanú, hogy a felhasznált alapanyagok DON mikotoxin-tartalma meghaladja az előírt uniós határértéket, a hivatal ellenőrei szélesebb körű vizsgálatot rendeltek el.

A szennyezett zabpelyhet, zabtöretet és zablisztet egy angliai vállalkozástól vásárolta egy budakeszi és egy dunabogdányi cég, a jelenlegi információk alapján tőlük egy budapesti és egy székesfehérvári gyártóüzembe került az alapanyagokból. Az előállítók az ellenőrzés után felfüggesztették a szennyezett alapanyagok felhasználását, és saját hatáskörben megtették a szükséges lépéseket a termékek kivonása és visszahívása érdekében.

Az érintett termékek a következők:

A Nébih a RASFF gyorsriasztási rendszerre is feltöltötte az információkat, hogy az esetlegesen érintett többi tagország is meg tudja tenni a szükséges intézkedéseket. Az élelmiszer-előállító és -forgalmazó cégek ellen az eljárás folyamatban van, a vállalkozások élelmiszerlánc-felügyeleti, illetve élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthatnak.

További információkat a Nébih honlapján találsz.

Exit mobile version