Múlt péntek óta csupa nőből áll a CIA felső vezetése

Horowitz Katalin | 2019. Január 07.
Egy múlt pénteki kinevezésnek köszönhetően az amerikai hírszerzés első négy embere mostantól mind nő.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséget, a CIA-t tavaly óta Gina Haspel vezeti, korábban az NLCafé olvasói is találkozhattak a nevével, megírtuk ugyanis, hogy korábban többek között egy olyan titkos börtönt felügyelt, ahol bizonyítottan kínoztak gyanúsítottakat például a szimulált fulladást előidéző, úgynevezett waterboarding módszerével. 

Gina Haspel még tavaly decemberben nevezte ki Elizabeth Kimbert a műveleti igazgatóhelyettesi posztra, Dawn Meyyerieckst pedig a tudományért és technológiáért felelős igazgatóhelyettesi pozícióba – írja a New York Post.

Gina Haspel 2018 májusa óta vezeti a CIA-t (Fotó: Getty Images)

A legújabb bejelentésre múlt hét pénteken került sor, amikor Cynthia „Didi” Rapp kapta meg a hírszerzési adatok elemzését felügyelő igazgatóhelyettesi posztot. 

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséget, vagyis a CIA-t 1947-ben alapították, feladata a titkos információk begyűjtése az amerikai kormány igényei szerint más országok, államok politikájáról, gazdaságáról és társadalmáról. Emellett titkos akciókat is végrehajthatnak, de kizárólag az Egyesült Államok területén kívül.

Exit mobile version