Neked is küldött pénzt az ENSZ? Nagyon át akarnak verni

Kránicz Bence | 2019. Augusztus 30.
Az ENSZ nevében küldenek levelet arról, hogy pénzt kaptál. Csak éppen nem az ENSZ küldi, hanem csalók.

Csalók az ENSZ nevében küldenek értesítést magánszemélyeknek állítólagos nagy összegű pénzküldeményekről. A bűnözők a Magyar Nemzeti Banknak fizetendő adminisztrációs díjakra hivatkozva próbálnak pénzt kicsalni az érintettektől, de a jegybank valójában nem működik közre ebben a tevékenységben – hívta fel a figyelmet a jegybank pénteken.

A levelek szerint a pénzküldeményt az MNB csekk formájában küldi el nekik, amihez a csalók nagy összegű előzetes adminisztrációs költség befizetését kérik. Ha ezt a magánszemélyek teljesítik, újabb igazolási díjak befizetését kérik a kifizetéshez, ezúttal az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) nevében. A jegybankra vagy annak állítólagos elvárásaira hivatkozva legutóbb 2018 októberében, ezt megelőzően pedig 2016 decemberében küldtek ki a mostanihoz hasonló megtévesztő leveleket magyar ügyfeleknek.

Nekik ne nyisd ki a pénztárcádat (fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

Az MNB a fogyasztók esetében átutalással összefüggő ügyintézést nem végez, és így költségeket sem számít fel, illetve azzal kapcsolatos ügyféladatokat sem igényel elektronikus levélben – hangsúlyozták a közleményben. A mostani üzenetek feladói ismeretlen bűnözők, akiknek egyértelmű célja a fogyasztók megkárosítása. A jegybank kéri az üzeneteket kapott magánszemélyeket, esetleg gazdasági társaságokat, hogy ne válaszoljanak, az esetet jelezzék az MNB-nek és a rendőrségnek.

Ha valaki mégis küldött pénzt a csalóknak, célszerű azt is haladéktalanul bejelenteni a nyomozó hatóságnak.

A jegybank közölte: ilyen esetben ismeretlen tettes ellen csalás gyanúja miatt büntető feljelentést tesz az illetékes nyomozó hatóságnál.

(MTI)

Exit mobile version