15 ezer forintra nő az érintés nélküli fizetés értékhatára

Szentes Adél | 2020. Március 24.
Április 15-től csak ennél nagyobb összeg esetén kell megadnunk fizetéskor a PIN-kódunkat.

Ötezerről tizenötezer forintra emelkedik a PIN-kód nélkül is engedélyezett, érintéses fizetési kártyás vásárlások összeghatára április 15-től, ezzel becslések szerint a vásárlások csaknem  90 százalékánál a vevőnek nem kell megérintenie a POS-terminált – közölte kedden a Pénzügyminisztérium. Ez az intézkedés is a koronavírus-járvány lassítását szolgálja. 

A járványügyi helyzettől függetlenül figyelemmel kell lenni a pénzügyi biztonságra is, így továbbra is él az az általános szabály, hogy a PIN-kódot időközönként még az érintőkártyás vásárlásakor is meg kell adni, amivel az biztosítható, hogy egy ellopott kártyával ne lehessen korlátlanul visszaélni. Így a POS terminál 5 PIN-kód nélküli vásárlás után a hatodik vásárlásnál értékhatártól függetlenül ezután is kérni fogja a kódot, vagy akkor, ha PIN-kód nélkül annyit vásároltunk egymás után, hogy annak értéke elérte a 150 eurónak megfelelő összeget.

Ezen túlmenően higiéniai szempontból, a járvány elleni védekezés érdekében jó megoldás lehet okostelefonnal, vagy okosórával fizetni, ahol a rendszer egyáltalán nem kéri a PIN-kódot és így a terminált sem kell fizikailag megérinteni.

(MTI)

15 ezer alatt ritkán kell majd PIN-kód (MTI)

A legfrissebbek koronavírus témában az nlc.-n:

Exit mobile version