Összművészeti programkavalkáddal vár kicsiket és nagyokat az egy hónap múlva induló 31. Művészetek Völgye (X)

hirdetés | 2022. Június 22.
Az ország legnagyobb, mégis emberi léptékű összművészeti fesztiválján július 22. és 31. között valóságos eseménydömping fogadja a résztvevőket: nagyszínpados koncertek, színház, újcirkusz, kortárs irodalom, beszélgetések, workshopok, kiállítások váltják egymást Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden, mindehhez pedig mesés panoráma dukál a Balaton-felvidéki dombok között.

A három település rendezvényhelyszíneit, udvarait bejárva könnyen lehet olyan érzésünk, mintha sok-sok kisebb fesztiválba csöppennénk. A 2029 programot kínáló Művészetek Völgyében a zenei színpadokon szinte a teljes hazai könnyűzenei palettát megtaláljuk, de helye van itt a jazznek, a folknak, a világzenének és a komolyzenének is. A Színház Színpadra és a Cirque du Tókert hatalmas cirkuszi sátrába társulatok bútoroznak be egy-egy napra, a Hagyományok Háza FolkUdvarban az idén ötvenéves táncház-mozgalom lesz a középpontban, és persze családi programokban, kézműves foglalkozásokban sem szenvednek hiányt a gyerekekkel érkezők. Íme egy kis ízelítő a színes és pezsgő kínálatból!

Színházi előadások és egy különleges premier

A fesztiválon évek óta fontos szerepet tölt be a színház és társművészetei. Tavaly, a 30. jubileumi alkalmon debütált a Völgy első saját darabja, A tehetséges Mr. Ripley, amely jelenleg is fut a 6Színben. A hagyomány folytatásaként idén a Mr. és Mrs. (Duetts) című előadás debütál a Színház Színpadon, Taliándörögdön, rögtön a nyitónapon. Peter Quilter fordulatos darabját Somogyi Szilárd rendezi; különlegessége, hogy két szereplőre, ám összesen tíz szerepre íródott. Jelenetei humort és drámai pillanatokat, érzelmi magasságokat és mélységeket, de lappangó, megfejtésre váró titkot is ígérnek. A két főszereplő, Janza Kata és Szabó P. Szilveszter játéka garancia a pergős, izgalmas előadásra, melynek díszletét és jelmezét Rákay Tamás tervezi.

A Völgy teátrumában olyan remek darabokat láthat még a közönség, mint például az Art-Színtér előadásában a Ketten egyedül, A három magas nő és a Mandragóra. Az Orlai Produkció a Redőny című darabját hozza el, a Veszprémi Petőfi Színház a Pilinszky 100! című előadásával készül, míg a Nézőművészeti Kft. Karinthy Frigyes klasszikusát, az Utazás a koponyám körült állítja színpadra. 

Jubilál az 50 éves táncházmozgalom

A fesztivál számos jubileum, emlékezetes ünnep részese volt már az évek során, az idei program a kereken 50 éves táncházmozgalom előtt is tiszteleg majd. Az első városi táncház megrendezése óta a műfaj sikere töretlenül ível felfelé – és mi sem jelzi ezt jobban, mint hogy több százezer ember néptáncol, játszik népzenét a hatására, sőt, az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján is szerepel jó gyakorlatként. Ennek apropóján a Hagyományok Háza FolkUdvar eseményein részt vevők választ kaphatnak többek közt arra, hogy mi egy jó táncház titka, mitől tud élővé válni eleink öröksége, miként hatott a táncházmozgalom az irodalomra, az iparművészetre és más művészeti ágakra, és hogy mi is olyan vonzó benne a 21. század felgyorsult emberének.

A táncházak magával ragadó lendületét nem csak a FolkUdvarban, de a Panoráma Színpadnál is átélhetjük az Aurevoir. és a Parno Graszt 30. születésnapi koncertjén. Itt, a Művészetek Völgye nagyszínpadán olyan zenekarok muzsikájára lehet majd ropni a fesztivál során, mint a Bagossy Brothers Company, a Bohemian Betyars, a Blahalouisiana, a Csík zenekar, a Budapest Bár, az Anna and The Barbies, a hiperkarma, az Elefánt, a Vad Fruttik, az Esti Kornél, a Margaret Island, a 30Y, Szabó Balázs Bandája, Dés László és vendégei, a Ricsárdgír és a Carson Coma.

Bámulatba ejtő újcirkusz-produkciók

A vigántpetendi Cirque de Tókert hatalmas cirkuszi sátra sok-sok különleges produkciónak ad otthont. A nemzetközi hírű Recirquel újcirkusz-társulat My Land című előadásával érkezik, amely az emberiség gyökereit, az ember és anyaföld közötti örök kapcsolatot állítja fókuszba és jeleníti meg egy illúziókkal teli térben, ötvözve a cirkuszt, a kortárs és klasszikus táncot a mozgásművészettel és a színházzal. A Duda Éva tánctársulat nagyszabású, élőzenével kísért, akrobatikai elemekkel tarkított tánc-cirkuszi kavalkádját, a Ramazurit hozza el, a Szlovéniából érkező Andrej TomŠe zsonglőr látványos produkciókkal készül, a Firebirds workshopjain pedig még mi magunk is kipróbálhatjuk, mennyire bánunk ügyesen a különféle botokkal, labdákkal és a hulahopp-karikával, sőt, a bátrabbak a légi akrobatika alapelemeit is megtanulhatják. A ponyvák alatt a kortárs tánc vagy akár a komolyzene világában is elmerülhetünk, ugyanis az Operaház és az Óbudai Danubia Zenekar is ad itt koncertet.

Az aprónép sem fog unatkozni

A 31 év alatt sok fesztiválozó is felnőtt és családot alapított, ezért idén is külön gyerekprogram várja a legkisebbeket, akik változatos kézműves-, ringató-foglalkozásokon, gyerekkoncerteken, táncszínházi előadásokon, játszóházakban ismerkedhetnek a völgyes életérzéssel. A belépés 6 éven aluliak számára ingyenes, de a programfüzetben és a honlapon a Gyermekvölgy fül alatt található programok 14 éves korig 1500 Ft-os, kedvezményes jeggyel látogathatók. A gyerekek kísérőire is érvényes a kedvezményes belépőár, maximum két főig a Gyermekvölgy programjaira.

A több mint 2000 programért érdemes a www.muveszetekvolgye.hu oldalt böngészni, vagy letölteni a Művészetek Völgye saját applikációját, ahol a fesztiválozók a kedvenc programjaikat is bejelölhetik.

Exit mobile version