Menj biztosra, süss-főzz pulykából!

hirdetés | 2022. Augusztus 29.
A pulykából készült fogásokkal egyszerűen nem lehet mellényúlni. A pulykacomb vörös húsként nagyszerű alternatívája többek között a marhahúsnak, ráadásul hipoallergén tulajdonságának hála széles körben fogyasztható, még a várandósok és gyermekek étrendjébe is beilleszthető. Számos elkészítési módja közül te is kiválaszthatod a család ízlésének leginkább megfelelő egészséges fogásokat. Cikkünkben bemutatjuk a pulykahús fogyasztásának előnyeit.

Fontos a csontok és ízületek egészségéhez

Közismert, hogy a pulyka húsa minden szükséges fehérjét és biológiailag aktív anyagot biztosít szervezetünk számára, nem hizlal, ráadásul fogyasztásával hozzájárulunk izomtömegünk fenntartásához is. Ezért különösképpen hasznos babaváráskor és a gyermek számára is, kiváltképp az első években, amikor érdemes kiemelt figyelmet szentelni az izom- és csontszövetek növekedésének, az idegrendszer és az agy fejlődésének: ehhez elengedhetetlen a tudatos, tápanyagokban gazdag táplálkozás. 

Zsírszegény, de fehérjében gazdag

A baromfihúsok között a pulykahús különösen zsírszegény, emellett fehér és vörös húsából szinte bármilyen húsétel könnyen elkészíthető. A benne lévő fehérje 95%-ban felszívódik, ami meghaladja a nyúlhús és a csirkehús felszívódási értékét. A pulykahús fogyasztásakor sokkal gyorsabban érezni a teltségérzetet, tehát nehéz belőle sokat enni. Ugye, milyen jó hír, ha épp diétázol? Ráadásul sütés közben jelentős mennyiségű vizet veszít, így tápanyag-tartalma koncentrálódik. 

Számos létfontosságú vitaminhoz juthatsz segítségével

Emellett a szárnyas húsa tartalmazza mindazon vitaminokat, aminosavakat és ásványi anyagokat, amelyekre a szervezetüknek nagy szüksége van, és hipoallergén tulajdonságának hála széles körben fogyasztható – várandósok és gyermekek étrendjébe is beilleszthető. Ráadásul a többi húsfélével összehasonlítva a pulyka jelentős mértékben tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, amelyek segítik a szív- és érrendszer védelmét.

Kedvedre variálhatod és fűszerezheted

A pulykahús szinte végtelen formában főzhető és süthető, a variációk száma egyedül a fantázián múlik. Kifejezetten barátja a nyári étrendnek, pillanatok alatt elkészül, hogy minél több időt tölthess családtagjaiddal és barátaiddal. A legjobb fűszer a pulykához a borsfű, a kakukkfű, a kömény, a majoránna, a petrezselyem, a tárkony, a rozmaring vagy a zsálya.

Nem csoda, hogy a pulykahús az egyik legnépszerűbb alapanyag!

Sokféleképpen elkészíthető, ízvilága egyedi, de ugyanolyan jól illik hozzá az aszalt szilva édessége, mint a szárított paradicsom intenzív aromája. Rövid idő alatt tartalmas ételt főzhetsz, süthetsz belőle, és mivel kalória- és zsírszegény, még a legszigorúbb diétába is könnyen beilleszthető.

Recept ötlet:

Kakukkfüves-lilahagymás saslik tepsis sült burgonyával

Elkészítés:

A húst 2×2 centis kockára vágjuk, a lila hagymát, pritamin paprikát felvágjuk és a kolbászt felkarikázzuk. A pulykahúst befűszerezzük, és a hagymával, kolbásszal, paprikával nyársra húzzuk. Hőálló edénybe tesszük, meglocsoljuk egy kis olívaolajjal és 180 fokos sütőben készre sütjük.

Ezután jöhet a köret elkészítése. A burgonyát, zellert, répát és céklát felszeleteljük és hozzáadunk még 2 gerezd zúzott fokhagymát, majd mehetnek egy sütőpapírral bélelt tepsire. Sóval, borssal, kakukkfűvel megszórjuk, olívaolajjal átforgatjuk, és 180 fokos sütőben ropogósra sütjük. Jó étvágyat kívánunk!

Exit mobile version