Lenyűgöző képeken mutatjuk meg a mexikói halottak napját, a Día de Muertost

Haranghy Orsi | 2022. November 03.
Képzeljük el a magyarok csendes, befelé forduló mindenszentek ünnepének és halottak napjának a szöges ellentétét, és meg is érkeztünk Mexikóba. A Día de Muertos kultuszát mutatjuk meg képekben.

A híres mexikói halottak napi ünnepen egy különös egyvelegben keverednek az ősi azték és a Kolumbusz után meghonosodott katolikus hagyományok. Hitük szerint november elsején a meghalt gyermekek, másodikán a felnőttek lelke tér vissza a földre.

Kisfiú virraszt a mexikói Oaxacában / Fotó: picture alliance, Getty Images

Mexikóban nem az itthon ismert félelmekkel és idegenséggel viszonyulnak a halálhoz, és nem tartanak a lelkek megidézésétől sem. A Día de Muertos színes kavalkádjában helye van a zenének és finom ételeknek, sok-sok édességnek is. A halottaiknak oltárt, Altar de Muertost építenek, étel- és italfelajánlásokat téve a szerettüknek.

Altar de Muertos, a halottak oltára / Fotó: Jan Sochor, Getty Images

Mindez nem jelenti azt, hogy számukra ne volna egy emelkedett ünnep a halottak napja. Néhány éve például az amerikai Mattel cég Día de Muertos Barbie-babát dobott a piacra, ami óriási felháborodást keltett a mexikóiak körében. „…azzal vádolják a gyártót, hogy tiszteletlen módon pénzt akar csinálni a mexikóiak egyik legszentebb ünnepéből. Sokan egyenesen a gyártás és forgalmazás leállítását követelték” – írtuk akkor.

La Catrinának öltözött mexikói lány / Fotó: Jan Sochor, Getty Images

La Catrina alakja ihlette meg a Mattelt is. A díszes női népviseletbe öltöztetett bábu valójában egy csontvázat mintáz, és bár népi figuraként él a köztudatban, valójában egy karikatúraművész, litográfus, José Guadalupe Posada (1852–1913) alkotta meg a századforduló környékén. A csontváz nővel mindenféle formában találkozhatunk ilyenkor Mexikóban a jelmezektől a cukorból készült alkotásokig.

1910 körülre datálják a Calavera de la Catrina, avagy Az elegáns hölgy koponyája című alkotást / Kép forrása: ArtDaily.org / Wikipedia.org

A színekkel, ízekkel, illatokkal teli ünnepen az emberek az otthonaikat és a temetőket is feldíszítik, valamint családi összejöveteleket szerveznek a halottak tiszteletére.

Házi oltár és halottak napi dekoráció / Fotó: NurPhoto, Getty Images

Temető- és templommakett cukorból. Számunkra akár bizarr is lehet az ötlet, koporsókat és keresztet enni halottak napján? Mindez tökéletesen visszaadja a mexikóiak felfogását, akik hallgatás és néma gyász helyett szembenéznek és megélik a szeretteik elvesztését, egyfajta gúnyt űzve a halálból. Mint a felajánlott ételek, italok is mutatják, ők lélekben igen szorosan tartják a kapcsolatot a meghalt hozzátartozóikkal.

Cukorkatemető templommal / Fotó: Hector Vivas, Getty Images

Mézeskalács házikó helyett cukorkatemető.

Cukorkatemető templommal / Fotó: Hector Vivas, Getty Images

A tradicionális Alfeñique (erről még lejjebb lesz szó) édességműhelyek októberben megtelnek Día de Muertos édességekkel. Legnépszerűbbek a csokoládé és cukorkakoponyák.

Don Fabián édességműhelye a mexikói Tolucában / Fotó: Hector Vivas, Getty Images

A csontvázak, koponyák és koporsók talán sehol a világon nem kapnak ilyen kitüntetett szerepet, mint Mexikóban. Csontváznak öltözött jelmezesek színes bokrétákkal a fejükön vonulnak énekelve, és marcipánkoporsókat is árulnak a milliónyi édességkoponya mellett.

Koponyák, felkészülnek / Fotó: Hector Vivas, Getty Images

A lenti formák csokoládénak tűnnek, pedig ezek az agyagformák, amibe öntik majd a cukorkeveréket, illetve a folyékony csokoládét.

Az édességkoponyák agyagformái / Fotó: NurPhoto, Getty Images

A cukorkoponyák az úgynevezett alfeñique-ből készülnek. Ez egy Spanyolországból származó édesség, amelynek készítési technikáját valószínűleg az arab hagyományokból vették át. Az alfeñique nádcukor, tojásfehérje, víz és citromlé keverékéből áll össze.

Kész a koponyaalap! / Fotó: NurPhoto, Getty Images

Nem biztos, hogy a legtökéletesebb higiéniai feltételek mellett, de elvitathatatlanul kézműves módon készíti a Mejía család az édességkoponyákat.

Cukorkakoponya egy édességkészítő lány kezében / Fotó: NurPhoto, Getty Images

Valóban emberfejméretű édességkoponyák / Fotó: NurPhoto, Getty Images

Az ünnep nagybetűs péksüteménye a Pan de Muertos, egy édes kalácsféle kereszttel a tetején. Az ünnepi összejövetelek és a halottaknak való felajánlások alapját képezik.

Mexikói pék Pan de Muertost süt / Fotó: Carlos Tischler, GettyImages

Ilyen szép, színes és élettel teli is lehet a halottakra való emlékezés.

Oltár a mexikói halottak napja alkalmából / Fotó: Vira Degtiarova, Getty Images

Exit mobile version