A rendőség is keresi az újbudai kutyás zaklatót

nlc | 2023. Április 20.
Országszerte hallani kutyatámadásokról, sok állattulajdonos nem tartja be a szabályokat. Most egy újbudai ügyben vizsgálódik a rendőrség feljelentés alapján.

Egy budapesti állatvédő szervezet, a Tizenegy Állatvédő Egyesület Facebook-posztban keres sértettek és szemtanúkat, miután Újbudán egy férfi három kutyájával többeket is zaklatott. Mint írják, az illető találomra választ áldozatokat – jobbára nőket – fenyegeti őket és kutyái már sérülést okoztak, és az áldozatok közül többen már többen is megtették a hivatalos lépéseket.

A bejegyzéshez érkezett hozzászólásokban többen azt állítják, hogy maguk is látták a férfit kutyáival sétálni, van, aki nem került vele összetűzésbe, igaz, nem is ment hozzá közel, van, aki azt írja, az ő lélekjelenlétén múlt, hogy saját kutyájának nem esett baja, van, aki ugyan találkozott vele többször is, de nem volt semmi probléma, igaz, nem biztos abban, hogy ugyanarról az emberről van-e szó. 

Az ügyben megkerestük a rendőrséget is, tőlük azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság szabálysértési eljárást folytat feljelentés alapján.

Képünk csak illusztráció (Fotó: Getty Images)

Nem egyedi eset?

Néhány héttel korábban a Metropol arról írt, hogy két nagy testű kutya támadt rá egy kutyát sétáltató nőre Óbudán, a Hídfő utca mögötti parkolónál pénteken. „Hirtelen felkaptam a saját kutyámat, hogy nehogy harcoljon velük, mert akkor biztosan széttépik őt. Közben üvöltöttem a gazdájuknak, hogy fogja meg a kutyáit, de az meg sem szólalt, nem reagált. Végig nézte, ahogy megtámadnak a kutyái… Ezután arra emlékszem, hogy hátat fordítottam a kutyáknak, hogy védjem magunkat, majd azok megpróbáltak harapni engem és a kutyámat is. Végül hátul a combomon az egyik meg is harapott” – idézte fel a történteket. 

A férfira többen is rászóltak, kiabáltak neki, hogy fogja meg a kutyáit, amit végül meg is tett, majd egyszerűen elsétált velük, a nő pedig hiába kérdezett rá, nem kapott választ arra, hogy az ebek be vannak-e oltva. A történetet posztolta egy kerületi csoportba is, ahol kiderült, hogy nem ő az egyetlen, akinek meggyűlt a baja ezekkel kutyákkal. „Nem tudom, megéri-e feljelentést tenni, gondolom, nem változik tőle semmi. De ha valaki látja őket, főleg kutyával jó messzire kerüljétek el, nehogy másnak nagyobb baja essen!” – zárta bejegyzését. 

Mint az ittlakunk.hu írja, azokat a kutyákat, amelyek rátámadnak más ebekre vagy a járókelőkre, általában ismerik a környékbeliek, tudják, hogy kihez tartoznak, de nem mindig tesznek feljelentést, pedig a rendőrség azt tanácsolja, ha kutyatámadás történik, mindenképp jelezni kell, és akkor is hívhatjuk a 112-es telefonszámot, ha veszélyben érezzük magunkat a szabadon kószáló kutyák miatt.

Mik a szabályok? 

Amennyiben nem kutyafuttatásra kijelölt az adott területet, közterületen ebet csak pórázon lehet vezetni. Ugyanez a szabály érvényes közlekedési eszközön is, kivéve vakvezető és a mozgáskorlátozottakat segítő kutyákról van szó, illetve természeti és védett természeti területen, illetve vadászterületen, utóbbi esetekben a vadászkutyák képeznek kivételt. 

Fontos tudni azt is, hogy közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki annak irányítására, kezelésére és féken tartására képes, mert biztosítania kell, hogy a kutya sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztessen, és magánál kell tartania az állat oltási könyvét a veszettség elleni megfelelő immunizáltság bizonyítása céljából.

Ami a szájkosarat illeti, azt a közlekedési eszközökön viselnie kell az kutyának, illetve akkor is, ha az állat magatartása jellemzően agresszív, illetve amennyiben a hatóság az ebet korábban egyedileg veszélyesnek minősítette.  Emellett szabálysértést követ el, aki veszélyes ebét nem zárt helyen tartja, vagy nem helyez el a ház, illetve lakás) bejáratán a veszélyes ebre utaló megfelelő figyelmeztető táblát, ahogyan az is, aki kutyáját élelmiszer-elárusító üzletbe, közfürdő területére vagy játszótérre – vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével – beenged, illetőleg bevisz.

Exit mobile version