Szűcs Ferenc a tokaji bortermelők új hullámában kezdett el borászattal foglalkozni Tállyán 2011-ben. Organikus szemléletű gazdálkodásában kiemelt szerepet kapott a furmint, továbbá hárslevelűt és kékfrankost termesztenek a Szűcs Pincészet dűlőin. A helyi borosgazdák összefogását szorgalmazó Szűcs Ferenc a Tállya Wines termelői közösség oszlopos tagja volt, a minőségi borkészítés elkötelezett híve.
A tállyai termelők később kapcsolódtak be a tokaji borok megújításába, mint az UNESCO világörökség részeként elismert Tokaj-Hegyalja borvidék más települései. Tállya az egyedi tokaji mikroklímán belül is olyan kiváló adottságú dűlőkkel gazdagítja Tokajt, mint a Bohomály, Somszög, Hasznos, Patócs és Tökösmály. A Szűcs Pincészet első évjárata is a dűlőszelektált Bohomály száraz furmint volt 2013-ban, a következő, szintén dűlőszelektált tétel a Somszög dűlőből származott.
Szűcs Ferenc saját gazdálkodásában jelentős terméskorlátozás, a szőlő kíméletes feldolgozása zajlott. A tokaji pincészet borai így a szőlőfajták, a dűlők és az évjáratok jellegzetességeit a maguk természetességében őrzik a palackokban. A Szűcs Pincészetben az úgynevezett természetes borkészítés képviselőiként kerülik a fajélesztő használatát. Saját feldolgozójukban a hagyományos tölgyfahordós érlelés mellett az itthon kevésbé elterjedt tárolóedényben, kerámiatojásban is érlelnek borokat – visszanyúlva az ősi, minél naturálisabb technológiákhoz.
Az újító szellemű Szűcs Pincészet története mostantól az alapító Szűcs Ferenc nélkül folytatódik tovább.