A farm mint iskola: hihetetlen sokat segít a gyerekeknek, ha más élőlényekről gondoskodhatnak

nlc | 2023. November 06.
Komoly nevelő értéke van, ha állatokkal és növényekkel foglalkozunk, ezért is fontos, hogy ez része legyen az oktatásnak.

 

Figyelem! – A te segítségedre is szükség van

Ha már a MagNet Bank ügyfele vagy, most te is könnyedén segíthetsz! Neked csak két kattintás a netbankban, de a sok, kisebb felajánlott összeg milliókat jelenthet a szervezeteknek. Minden kicsi számít, hiszen az idei 108 millió forintos támogatási összeg a több mint 60.000 ügyfél felajánlásával tud csak összejönni. Támogasd ezt vagy a további tizenkét ügy egyikét, melyeket itt találsz meg: MagNet Bank KAP. Ha pedig még nem vagy MagNet ügyfél, akkor csatlakozz és közösségi bankolj a civilekért! Nyiss számlát itt: hazhozszamla.hu

Az erdei iskoláról már biztosan mindenki hallott. Ez a gyűjtőneve azoknak az iskoláknak, amelyeknél az oktatás bizonyos része természeti környezetben zajlik. Nem áll tőle messze a farm-alapú nevelés sem, ami hazánkba Németországon keresztül érkezett, ami hazánkba dr. Peter Guttenhöferen keresztül érkezett, akinek a barátja Manfred Schulze volt. Az ő nevéhez köthető a Handlungspädagogik elnevezés, és úgy vélte, komoly nevelő értéke van a természetben töltött időnek, annak, ha állatokkal és növényekkel foglalkozunk, és ezt bizony a pedagógiai térben is ki lehet használni. 

Hogy a módszert népszerűsítsék, ennek a jótékony hatásait minél többen megtapasztalhassák, a Farm-alapú Nevelésért Egyesület (FANE) egy olyan projekten dolgozik másokkal összefogva, amely három helyszínen biztosítana farmpedagógiai programokat 6-18 éves korú gyermekcsoportoknak. Persze az állatgondozásból és kertművelésből nemcsak ők tudnak profitálni, hanem a felnőttek is, sokan tudnának mesélni arról, hogy a kétkezi munkának milyen áldásos hatásai vannak, milyen jó érzéssel tölt el az, ha kézzelfogható, látható eredménye van annak, amit csinálunk. 

Fotó: Farm-alapú nevelésért Egyesület

Mint Rostás Eszter, a Farm-alapú Nevelésért Egyesület munkatársa elmondta, ugyan egyelőre csak kitelepüléseket tudnak biztosítani az iskolák számára, de az a terv, hogy az egyes iskolák a saját berkeiken belül elgondolkozzanak, hogy mik a korunk gyermekeinek a szükségletei, hogyan lehet a földdel való tevékenységet előtérbe hozni, és talán egyszer a módszer hivatalosan elfogadott része lesz az oktatásnak, ha intézményesülne, ha minden iskolában elérhető lenne ez a lehetőség a gyermekek számára. 

Az iskolák számára szervezett programok keretében a gyerekek tanáruk, például az osztályfőnökük kíséretében érkeznek, majd a diákok kisebb csoportokat alkotnak, és egy-egy felnőtt felügyeletével kezdődhet a munka.

„Ilyen feladat például a kecskék gondozása. A gyerekek megtanulják, hogy nem kell félni ezektől az állatoktól, de azt is, hogy mik a határok, mi az, amit megengednek a kecskéknek, és mi az, amikor a sarkukra kell állni. Látszik, hogy a gyerekek mennyire könnyen kapcsolódnak az állatokhoz, hogy mennyire jól érzik magukat ilyen nyugodt környezetben, hogy mennyire jó érzéssel tölti el őket, hogy valami jót tettek értük. De a kerti munkának is megvan a szépsége, van, aki a növényeket szereti, érdekli, hogyan kell őket gondozni”

– mondta el Rostás Eszter. Hozzátette, az idősebb, esetleg 18 év feletti fiatalok már segítőként is részt vehetnek a gyerekprogramokban, és a kamaszoknak nagyon fontos élmény, hogy ők sem feleslegesek, hanem fontos tagjai tudnak lenni egy közösségnek. 

Fotó: Farm-alapú nevelésért Egyesület

A program résztvevő szervezetei

A Közösségi Adományozási Program (KAP) egy, a MagNet Bank teljes ügyfélkörét mozgósító és bevonó kezdeményezés, mely azzal a céllal jött létre, hogy pozitív társadalmi és környezeti változásokat indítson el civil projektek támogatásán keresztül.

A KAP program keretein belül a bank tulajdonosi köre az előző üzleti év nyereségének egy részét az ügyfeleinek ajánlja fel, hogy a rájuk eső összeget egy nonprofit szervezet javára fordíthassák, és ezzel a bank profitjából támogassanak számukra fontos ügyeket. 2023-ban erre a célra 108 millió forint áll rendelkezésre.

Ma már minden nagyvállalatnak van valamilyen társadalmi felelősségvállalási programja, de MagNet KAP programjának különlegessége, hogy nem a menedzsment dönt a pénzek szétosztásáról, hanem ők is, mint minden ügyfél, csak a rájuk eső nyereséghányadot ajánlhatják fel.

Exit mobile version