Hiába van rendszeres jövedelmük, a piaci albérlet elérhetetlen álom” – Az Utcáról Lakásba! Egyesület immár 11 éve segít lakhatási szegénységben élőknek

hirdetés | 2024. Május 13.
Az Utcáról Lakásba! Egyesület munkatársai a legkiszolgáltatottabb társadalmi rétegeket támogatják a lakhatási problémák megoldásában. Orosz Annamária öt éve dolgozik az egyesületnél szociális munkásként, egy éve a Lakhatást most! lakásügynökség munkájában is részt vesz, mint ügynökségi munkatárs. Vele beszélgettünk az egyesületi munkáról, kihívásokról és sikertörténetekről.

Mit kell tudni az egyesületről?

Az Utcáról Lakásba! Egyesület egy aktivista közegből nőtte ki magát, egyesületi formában tizenegy éve működik. Jelenleg négy programunk fut, illetve nagy hangsúlyt fektetünk a szemléletformálásra is. Olyan lakhatási modellprogramokat működtetünk, amelyek hosszú távúak, fenntarthatóak és pl. az önkormányzatok számára is átvehetőek, mert abban hiszünk, hogy a lakhatási válsággal rendszerszinten kell foglalkozni, egyéni támogatásokkal a lakhatási válság nem megoldható.

Mesélj egy kicsit a Kunyhóból Lakásba! programotokról!

Kunyhóból Lakásba! programunk az Elsőként Lakhatást szemléleten alapul. Meggyőződésünk ugyanis, hogy önálló lakhatás biztosítása nélkül a szociális munka sem lehet sikeres. A programban két kerületi önkormányzattal van hosszú távú együttműködésünk: Kőbányával és Pesterzsébettel.

Önkéntesnap

A megállapodás értelmében mi saját költségünkön felújítjuk az önkormányzat egy-egy rossz állapotú, használaton kívüli lakását, cserébe bérlő-kijelölési jogot kapunk. A lakásokra kerületi közterületeken élő hajléktalanok pályázhatnak. Ez Kőbányán főleg a Terebesi-erdő kunyhóiban élő hajléktalanokat érinti. Őket általában a kerület utcai szociális munkásai értesítik, majd segítik a pályázásban.

Hogy zajlik a kiválasztás folyamata?

Évről-évre sokszoros a túljelentkezés, ezért szociális munkásaink szigorú szempontrendszer és személyes interjúk alapján választják ki a legalkalmasabbakat. A programba általában a legsérülékenyebbek kerülnek be, például idősebb hajléktalan emberek, akiknek nem lenne más esélyük arra, hogy hátralévő éveiket méltó módon, lakásban töltsék. A program sikeréhez nagyban hozzájárul az azt kísérő intenzív szociális munka. Abban a pillanatban, amikor valaki felvételt nyer a programba, kap maga mellé egy szociális munkást, aki már a beköltözési folyamat előtt támogatja őt. Segítünk az adminisztrációs teendőkben, a közüzemi órák átírásánál, a lakás berendezésénél, de akár a mosógép beüzemelésében is. Emellett van egy ún. beköltöző csoportunk, ahol a programban eddig sikeresen résztvevő ügyfeleink segítik tapasztalataikkal az újonnan bekerülő ügyfeleket. Mindezek együttesen eredményezik, hogy ügyfeleink hosszú távon is meg tudják őrizni lakhatásukat. A programba bekerültek több, mint 95 százalékáról elmondható ez.

Mennyiben más a Lakhatást most! program?

Ez egy ún. szociális lakásügynökség, melynek keretében a lakástulajdonosok magántulajdonban lévő lakásukat ajánlhatják fel nekünk, mint házkezelőnek. Mi vállaljuk a bérlők kiválasztását, a szerződéskötést, az adminisztratív ügyintézést, sőt egyedi megállapodás alapján kisebb volumenű felújítást vagy karbantartást is. Cserébe pedig a tulajdonos a piaci árnál 30-40%-kal alacsonyabb összegért adja bérbe az ingatlant. A pontos összeg mindig egyéni megegyezés kérdése.

Kiket tudtok így lakáshoz juttatni?

A lakásügynökségen keresztül több célcsoportot is elérünk. Egyrészt olyanokat, akik családok átmeneti otthonából vagy anyaotthonból érkeznek, ilyenek például az egyedülálló édesanyák. Ők nagyrészt soha nem laktak utcán, de akár évek óta rákényszerülnek, hogy különböző intézményekben éljenek. Hiába tudnának továbblépni, van munkájuk, fizetésük, de képtelenek egy piaci alapú albérletet finanszírozni. Bérlőink másik része szociális ágazatban dolgozik, nekik szolgálati alapon adjuk bérbe a lakásokat. Két együttműködő partnerünk a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete és a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete. Itt az jelentkezhet a lakásügynökségi programba, aki valamely szervezet tagja.

Milyen garanciát kapnak a lakástulajdonosok?

A tulajdonos számára a legnagyobb garancia, hogy minden hónapban megérkezik a bérleti díj, hiszen mi intézzük az utalást. A lakásügynökségi munkatársak állnak kapcsolatban a tulajdonossal, nem a bérlők. Ez garantálja, hogy a lakás állapotára is folyamatosan rálátunk, illetve arra, hogy valóban az eredeti megállapodásban szereplő lakók élnek-e a lakásban.

Van olyan család, akire különösen büszkék vagytok? 

Judit és kislányai

Sok ilyen ügyfelünk van. Az egyikük Judit, akivel öt éve ismerkedtünk meg. Három kislányával vesz részt a lakásügynökségi programunkban. Előtte hét éven át éltek különböző intézményekben. Mikor bekerültek hozzánk, a Van Esély Alapítvány jelezte felénk, hogy Judit velük is kapcsolatban áll, náluk már el is végzett egy dajkaképző tanfolyamot. Judit több éve ugyanazon a munkahelyen dolgozik, biztos jövedelemmel rendelkezik. Nemrégiben határozta el azt is, hogy szeretne továbbtanulni, amihez a Van Esély Alapítványnál ösztöndíj-támogatást kapott. Most már ott tart, hogy hamarosan le fogja tenni az érettségit. Meg kellett küzdenie érte, volt olyan időszaka, ahol a három gyermek nevelése mellett két munkahelyen dolgozott, mellette pedig tanult, de már a kezdetekkor látszott, hogy egy erős, ambiciózus, kitartó nőről van szó. Nemcsak ő maga szeretne képzettebb lenni, de lányainak is szeretne példát mutatni mindezzel. A Van Esély Alapítványnál félállásban már munkatársi pozícióra is felkérték.

Munkakeresésben tudtok segíteni a hozzátok fordulóknak?

Igen, van egy Adj munkát! nevű csoportunk, ahol valamilyen társadalmi szempontból kirekesztett emberek vehetnek részt. Hetente tartunk csoporttalálkozót és segítjük őket a munkakeresésben. Kapcsolatban vagyunk munkaadókkal, és ha adódik munka, azt ki tudjuk ajánlani az ide látogató csoporttagoknak. A csoport azonban többről szól ennél: sokkal inkább egy sorstárs segítőcsoportként funkcionál. Emellett működtetünk egy női csoportot is, ezekre azért van szükség, mert az ügyfeleink nagy része gyakran szenved az elmagányosodástól.

Az Adj munkát! egyik programja

A Menekültprogram hogy néz ki?

Menekültprogramunk egy albérlet-támogatási program Ukrajnából menekülők részére. Az ukrajnai háború kezdete óta jóval nagyobb számban érkeztek menekültek Magyarországra, mint korábban, akiknek a lakhatását, beilleszkedését, boldogulását elsősorban civil és egyházi szervezetek segítik. Albérlet-támogatási programunk keretében a menekült családok lakbérének egy részét biztosítjuk a lakástulajdonossal külön kötött megegyezés és szerződés alapján. Az egyesület magyar és ukrán nyelven beszélő szociális munkásokkal is tudja segíteni a családok magyarországi boldogulását és beilleszkedését. Az előző programokkal ellentétben ez ráadásul az egész országra kiterjed.

Kis szervezet vagytok, mégis rengeteg mindennel foglalkoztok. Miből tudjátok mindezt finanszírozni?

Állami normatívában nem részesülünk, és az önkormányzatokkal való együttműködésünk sem jelent anyagi segítséget. Működésünk tehát nagyrészt magán és céges adományozók támogatásán múlik. Pontosan ezért különösen fontos számunkra, hogy minél többen ajánlják fel adójuk 1 százalékát nekünk, hiszen ez is hozzájárul ahhoz, hogy otthonteremtő munkánkat a jövőben is folytatni tudjuk.

Az önkéntesek munkája hatalmas segítség az egyesületnek

Exit mobile version